A Volt egyszer egy Hollywood regény feltárja Cliff Booth sötét múltját

2021. július 07. 18:34 - Geek World Explained

Quentin Taratino kilencedik alkotása, a Volt egyszer egy... Hollywood egy igazán sajátos újragondolása volt Hollywood legsötétebb éjszakájának. A film mellett egy regény is készült, ami még több információt tár fel a szereplőkről, különösen a klasszikus Tarantino karakterré avanzsált titokzatos kaszkadőrről, Cliff Booth-ról.kep_2021-07-07_134318.png

A Volt egyszer egy... Hollywoodban Brad Pitt formálja meg Rick Dalton lecsúszott kaszkadőrét és egyben dublőrjét. Cliff Booth egy végletekig hűséges barát, szó szerint ölni is képes a barátjáért, de emellett egy kitüntetett hős is, akivel nem ajánlatos packázni, különben még úgy járnánk, mint Bruce Lee vagy a Manson banda tagjai. Pitt a szerepéért az Oscart is bezsebelte, belopta magát a nézők szívébe (nekem is személyes kedvencem lett a film és Booth is), ámde a könyvből kiderül, hogy a felszín alatt egy sötétebb és erőszakos hajlamú férfi rejlik, a jelleme sokkal komplexebb. Míg a film elsősorban Rick Daltonra fókuszált, addig a regény a barátjára helyezi a hangsúlyt és előfordulhat, hogy sokaknak megváltozik a véleményük a karakterről.

Spoiler veszély a Volt egyszer egy... Hollywood könyvre vonatkozóan!

kep_2021-07-07_174737.png

A film megjelenését követően a legtöbbet vitatott témája az, hogy Cliff megölte a feleségét vagy sem. A II. világháborúban nyújtott példás szolgálata miatt szép nagy hírnévre tett szert a kaszkadőrök világában, azonban a '60-as években elterjedt a hír, hogy megölte a feleségét, Billie-t és emiatt tiltólistára került. A filmbeli szereplők között is megoszlanak a vélemények a gyilkosságról, miután a feleségével együtt indult el hajókázni, de nélküle tért vissza, csakhogy bizonyíték híján ártatlannak találták az ügyben. Egy flashback erejéig láthatjuk ahogy a nő bosszantja a férfit és ugyan egyértelmű, hogy köze van a halálához, Tarantino nem ad egyértelmű választ arra, hogy szándékosan elkövetett gyilkosságról van szó vagy egy szerencsétlen véletlenről.

A könyvben az író határozottan kijelenti, hogy Cliff Booth bizony a pillanat hevében hasba lőtte a feleségét. Cliff azonnal megbánást tanúsít, amikor a szigonypuska a törzsénél fogva gyakorlatilag kettéhasította Billie-t. 7 órán keresztül tartotta egyben a testét, miközben felidézték a kapcsolatukat a partiőrség megérkezéséig, akik miután a mentőautóba helyezték a nőt, az gyakorlatilag szétesett. Cliff azt állította, hogy a felesége a búvárfelszerelés téves használata miatt sérült meg és miután egyik bűnüldöző szerv sem tudta bizonyítani a férfi bűnösségét, az ügyet balesetkén zárták le. Ám nem ez volt az első eset, hogy megúszott egy gyilkosságot.kep_2021-07-07_174919.png

Még a kaszkadőrködés előtt Cliff a II. világháború hőse volt, két Vitézségi Érdeméremet is bezsebelt (a katonai Becsület Érdeméremhez hasonlóan ez a legmagasabb fokozat), ezáltal szinte érinthetetlenné vált az USA-ban, mint háborús hős. Tarantino világában Booth több japán katonát ölt meg, mint bármely másik amerikai katona. Cliffet ugyan elfogták a japánok és hadifogollyá vált, ennek dacára a többi fogoly vezetésével megölték az elrablóikat és megszöktek a táborból. A Columbia Pictures filmet készített Cliff Booth kalandjairól, Korall-tengeri csata címen és Rick Dalton kapta meg a főszerepet, viszont a végleges verzióból kihagyták az összes véres jelenetet Cliff személyével együtt és egy teljesen más hangvételű film készült el.

Miután visszatért az államokba Clevelandben konfliktusba keveredett kettő maffiózóval, az összeszólalkozás pedig a két kétes alak halálával végződött. Cliff tudta, hogy a törvény a háborús hős oldalára állna és szerinte a megölt japánok száma úgyis ellensúlyozza a háború után elkövetett bűneit.kep_2021-07-07_174955.png

A felesége halálát követően a bipoláris Rick Dalton kivételével nem volt túl sok közeli barátja a pitbull, Brandy megérkezéséig. A kutyát egy másik kaszkadőr, Buster Cooley szerezte a veterán hősnek, és kutyaviadalokra vitte a kicsikét. Ugyan Brandy pusztító volt a harcok terén, a folyamatos viadalok kezdték megviselni és Cliff - aki ekkora már gazdik módjára kötődést érzett a kutya iránt - megtagadta az újabb viadalt, mert abba az eb belehalt volna. Cooley ezzel tökéletesen tisztában volt, éppen ezért a másik kutyára fogadott. Több se kellett Dalton dublőrének, rátámadt a barátjára, kitörte a nyakát, az elhunyt férfit a saját autójában rejtette el és Brandy társaságában távozott. Természetesen ezt a gyilkosságot is megúszta.

Cliff Booth majdnem olyan nagy cinephile, mint a megalkotója. Tarantinóról köztudott, hogy imádja a western, kung-fu, grindhouse és a szamurájfilmeket, éppen ezért Booth karakterének kedvencei közt csupa olyan film szerepel, ami nagy hatással volt a rendezőre. Pitt alakításában egy laza, kissé hűvös embert ismerhetünk meg, de a filmek és a kutyája iránt érzett rajongás mögött egy olyan ember áll, aki nem csak saját szemével látta ahogy az emberek egymást mészárolják, de maga is rettenetes dolgokra képes. A filmbeli Cliff Pussycatnek elárulja, hogy "Vadászik rám a börtön, de még nem sikerült elkapnia."  és erre a miértre választ is kapunk a regényben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geekworldexplained.blog.hu/api/trackback/id/tr8016615144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása