Loki: Az évadzáró epizód választ adna a WandaVision stáblista utáni jelenetére?

2021. július 16. 14:31 - Geek World Explained

A sorozat első évadának a befejező része igencsak sokkolóan ért véget, körülbelül annyi kérdést vetett fel, amennyit meg is válaszolt. Egyebek mellett azt, hogy a WandaVision stáblista utáni jelenete kapcsolódhat a fináléban látottakhoz? kep_2021-07-15_134940.png

A Marvel Moziverzum igazán érdekes terepre evezett amikor a Csínytevések Istenével készítették el a sorsfordító sorozatukat. Loki már az első Thor film óta népszerű karakternek számít, de az igazi áttörését a Bosszúállók film hozta el a számára és egyszerűen nem lehet őt utálni. A Marvel ígérete szerint a Disney+-on megjelenő sorozatok szorosan kapcsolódnak az MCU 4. fázisához, érdemes képben lenni velük. A Loki sorozatra ez különösen igaz, hiszen a zárójelenet alaposan kibővítette ezt az univerzumot.

Spoiler veszély a Loki fináléjára vonatkozóan!

Mi történt a befejező részben?

kep_2021-07-15_144618.pngA sorozat legváratlanabb aspektusa minden kétséget kizáróan az volt, amikor a Multiverzumról kiderült, hogy nagyon is valós. Alioth legyőzése után, Loki és Sylvie a Citadellában végre megtalálta a játékmestert, aki az egész Idővariációs Hatóság (TVA) mögött áll, He Who Remains (Ő, aki marad). A sorozatban Jonathan Majors formálja meg a Szent Idővonal fő védelmezőjét, aki Kang, a Hódító néven fog szerepelni a Hangya és a Darázs: Quantumania filmben. A széria befejező részében nincs kimondva a neve, Miss Minutes is He Who Remains néven hivatkozik rá, viszont miközben elmeséli a történetét, miért hozta létre ezt az egészet, hódítóként hivatkozik magára. A 31. században élő tudós variánsa felfedezi az alternatív univerzumokat, vele egy időben számos variánsa is erre a felismerése jutott. Ezek a variánsok békében éltek, megosztották egymással a tudásukat, technológiájukat és egymást fejlesztették, ám ahogy He Who Remains/Kang fogalmazott, nem volt mindegyik variánsa "tiszta szívű". Akadtak olyanok is, akiknek a szemében ezek az új világok csupán meghódításra váró földeknek tűntek (helló hódító Kang), s ebből a rövidke eredettörténetből egyértelművé vált, hogy ki is ez a He Who Remains. Azért alapította a TVA-t, hogy megvédje a fő idővonalat, a Szent Idővonalat saját magától, miután korábban, a múltban Multiverzum-háborút vívott a variánsaival szemben. Kang tisztában van azzal, hogy ez egy szükséges rossz, de nem rosszabb a hódító variánsainál. Na, ez az igazi univerzális balhé.

kep_2021-07-15_162027.pngSylvie-nek és Lokinak választania kell: bosszút állnak rajta és megölik, ezáltal ismét elszabadulna a multidimenzionális háború vagy átveszik Kang helyét, és ők ketten őrzik a Szent Idővonalat, ami mentes a végtelen mennyiségű ördögi variánsaitól, viszont hazugságokon alapszik. Sylvie-t hajtotta a bosszúvágy, ezért Lokit visszaküldte a TVA főhadiszállására és megölte He Who Remainst, ennek köszönhetően az Idővonal irányíthatatlanná vált. Megszámlálhatatlan új idővonal keletkezett, avagy a Multiverzum ismét létrejött.

De hogy jön a képbe a WandaVision?

A stáblista utáni jelenetben Wanda asztrális kivetülése a Darkhold könyvet tanulmányozta, hogy megtanulja és értse az erejét, egészen addig, míg meg nem hallotta a gyerekei segélykérését. Korábban a WandaVision rajongóit is sokkolta a befejezés, hogy a káoszmágiából teremtett Billy és Tommy lényének egy része ezek szerint létezne valahol? Túlélték volna Wanda hex-valóságának a dekonstrukcióját és egy másik alternatív univerzumból keresik az anyjukat, ami Sylvie pusztítása által vált lehetségessé, miután He Who Remains halála gyakorlatilag egyszerre tépte fel a multiverzum kapuit az idő minden pontján? 
kep_2021-07-15_173321.png
Mitől másabb Wanda helyzete a Szent Idővonal megtörését követően, mint bármely másik emberé? Aki látta a sorozatot már jól tudja, de aki nem, annak érdemes tisztában lennie azzal, hogy Skarlát Boszorkány mondhatni mítosz, egy egész fejezet csak róla szól a Darkholdban, a  bűnösök vagy átkozottak könyvében.

Wanda egy nexus lény, akinek az ereje a Legfőbb Varázslóét is túlszárnyalja. Amellett, hogy Wanda képes eltorzítani a valóságot, a Nexus lények erejével is bír, azaz bármit is tesz, a fő idővonal kénytelen idomulni és a lény cselekedeteinek megfelelően folytatódni. Ennek okán egy univerzumban csak egy Nexus lény létezhet, mint az adott valóság fókuszpontjai, ők a Multiverzum alappillérei stabilitás szempontjából, és őket felügyeli az Idővariációs Hatóság, az Időőrök, hogy tisztában legyenek minden időbeli változással, amit az Idő Folyamban okoznak.

kep_2021-07-16_015036.png

Ezen felül a Nexus lények hihetetlen erős utódokat tudnak létrehozni. Az Avengers: Forever #8 számában Immortus (aki Kang alteregója) szolgája, egy alakváltó Űrfantom árulja el a Bosszú Angyalainak, hogy az időutazó a csapat megalakulása óta manipulálja őket, ugyanis a Bosszúállók befolyása pusztulást hozhat a galaxisra, de legfőképpen Skarlát Boszorkány családjában rejlő pusztító potenciál rémisztette meg az idő őreit. Wanda bármelyik gyermeke olyan erővel bírna, hogy még az univerzum legnagyobb kozmikus entitásai (pl. Öröklét, Főnix stb.) között is megállnák a helyüket, a világmindenséget ugyancsak megingatnák. Az Időőrök éppen ezért megbízták ügynöküket, Immortust, hogy ölje meg a nőt, de a jövőbeli férfi nem akart efféle brutális eszközökhöz folyamodni, ennélfogva úgy mozgatta a szálakat, hogy Vízió és Wanda egymásba szeressenek. Egy androidtól mégsem születhet gyereke. Kivéve, ha ez a boszorkány olyan leleményes, hogy a tudta nélkül Mephisto lelkének darabjait is felhasználta az ikrek létrehozása közepette. Az Időőrök nyomására Immortus elérte, hogy Wanda kételkedni kezdjen a saját valóságát illetően, és ez idő alatt Mephisto könnyedén visszaszerezte a fiúk létrehozásához  kölcsönvett szilánkokat. De térjünk is vissza a kapocshoz.

kep_2021-07-16_095124.png

Miközben Loki és Sylvie a multiverzum keletkezéséről szóló töri órán ül, Mobius és Hunter B-15 a TVA likvidálásán ügyködik. A páros közbelépése és Ravonna Renslayer távozása azt eredményezte, hogy a létesítmény kezéből kicsúszott az irányítás és a fő idővonalból apró ágak startoltak el. Loki okj TVA ügynök képzése során a tudomásunkra jutott, hogy amikor egy ág átlépi a piros vonalat, a TVA már nem tud tenni semmit, a nexus eseményt már nem lehet visszaállítani. Ez az idővonal megsemmisüléséhez és az általunk ismert valóság összeomlásához vezet.

A krach után Kang sebezhetővé vált, merthogy ettől a ponttól kezdve már nem tudta mi fog következni a későbbiekben: Szóval, füllentettem. Korábban füllentettem, amikor azt mondtam, hogy tudom, mi fog történni. Tudom, hogy... Tudtam... mindent egy bizonyos pontig, és ez a pont úgy hét, nyolc, kilenc, tíz másodperccel ezelőtt volt."

Ez lehet az a pont, amikor Wanda meghallotta a gyerekeit, amikor He Who Remains/Kang nem tudta mi történik. Mondhatni a Nexus lények az ő (Immortusnak) kriptonjai. Továbbá a Szent Idővonal rombolása és He Who Remains meggyilkolása után már nincs olyan, hogy előtte vagy utána, mivelhogy az ágak egyszerre kezdtek el nőni különböző pontokon.

A három nagyágyú találkozásakep_2021-07-15_231951.png

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy Wanda Maximoff szerepelni fog a Doctor Strange folytatásában és a WandaVision mellett a Pókember: Nincs hazaút is narratív kapcsolatban áll majd a filmmel. A Loki évadzárója után, az asgardi isten jelenléte úgyszintén megerősítést nyert (akárcsak a sorozoat 2. évada). Kezdetben mind azt hittük, hogy Skarlát Boszorkány indítja be a multiverzumvonatot, ennek ellenére a bánat és düh vezérelte Sylvie izzította be a folyamatot. He Who Remains/Kang előre figyelmeztette, hogy a halála sokkal gonoszabb variánsokat fog elhozni. Strange, mint az univerzum védelmezője, feltehetőleg az idővonal helyreállításával lesz elfoglalva, Loki talán Sylvie keresésére indul a Kang, a hódító által uralt univerzimból, ahová a variánsa árulása miatt került. Oh, és ne felejtsük el azt sem, hogy Wanda megformálója, Elizabeth Olsen megerősítette, hogy a Skarlát Boszorkány tud utazni az univerzumok között. Milyen nagy szerencse, hogy temérdek új idővonal jött létre, így könnyedén a fiai keresésére indulhat.

És mit jelent az MCU-ra nézve a Multiverzum? Az új alternatív idősíkok más megközelítésben mutathatnak be régi történetszálakat, mivel a franchise előtt gyakorlatilag végtelen mennyiségű lehetőség nyílt meg. Előreláthatólag egy ilyen eshetőség veszi kezdetét idén decemberben is, a legújabb Pókember film keretein belül. A Twitteren máris terjedni kezdett, hogy a Marvel Cinematic Universe nevet ideje lecserélni Marvel Cinematic Multiverse névre, és a rajongók máris canonnak szeretnék tekinteni a S.H.I.E.L.D. ügynökei vagy a Netflixes Marvel sorozatokat. Azért a Ben Affleck-féle Fenegyerek szerkó lehetőleg ne kerüljön újra képbe.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geekworldexplained.blog.hu/api/trackback/id/tr7116628288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2021.07.17. 12:47:45

Ha eredetileg Kang a saját variánsaival vívott multiverzum háborút, illetve a nexusok elágazásai a vörös vonalat átlépve helyrehozhatatlanokká válnak, akkor hogyan tudott Kang a multiverzumból egyetlen szent idővonalat redukálni? Egy multiverzumot nem lehet monoverzummá alakítani. A párhuzamos valóságok közti átlépések és az időutazások okozta veszélyek ezen a módon nem előzhetők meg. Az egyetlen, ami segíthet, a téridő zárványok képzése, amik egyfajta térbeli és időbeli védőpajzsot képeznek egyes terüleken, adott időtartományon belül, megakadályozva a kiugrásokat és beugrásokat, amivel jelentősen leegyszerűsítik az ott zajló eseményeket. Ha viszont lehet ilyen téridő zárványképző generátorokat készíteni, akkor ennek elkerülhetetlenül el kell terjednie mindenhol és mindenkor, ami a lakott bolygókat mind szeparálja és megvédi egymástól. Én erre futtatnám ki az MCU zűrzavart.

Geek World Explained 2021.07.17. 20:22:19

@steery: Alioth felhasználásával "egyesítette" a multiverzumot egyetlen idővonallá. Ez a lény a valóság szakadásaiból állt össze, képes volt bekebelezni az időt és a teret. Kang legelső variánsa a szörnyből kinyert erővel kísérletezni kezdett, azt fegyverként használva különítette el az idővonalukat és onnantól megakadályozott minden elágazást a TVA által.
süti beállítások módosítása