Vaják szereplőgárda: Minden új és visszatérő karakter a 2. évadból

2021. december 18. 19:25 - Geek World Explained

Már elérhető a Vaják második évada Netflixen, s a már jól ismert szereplők mellett számos új karakter is tiszteletét teszi. Lássuk kik is ők valójában.kep_2021-12-18_182121.png

Míg az első évad egyszerre több szálon futott, a rajongók nagy örömére a második évad már lineáris. Számos visszatérő karakterrel találkozhatunk a második évadban az új gárda mellett, így előfordulhat, hogy aki most csöppen bele Andrzej Sapkowski világába, az nem tud lépést tartani. Íme a lista, hogy kikkel fogtok találkozni.

Spoiler veszély a Vaják 2. évadának a cselekményére vonatkozóan!

Akik jártasak a könyvek világában, bizonyára tudják, hogy nem mindegyik karakter az, aminek látszik. Bizonyára vannak olyan Vaják nézők is, akik csak a sorozatot nézik, így nem lesz szó a karakterek későbbi szerepéről.

A végzet triumvirátusakep_2021-12-16_130710.png

Ríviai Geralt (Henry Cavill) a címszereplőnk, aki mutációk és hosszas kiképzések árán lett szörnyvadász. Geralt egy emberfeletti képességekkel rendelkező mutáns, akit nem csak szörnyvadászatra szeretnek felbérelni. Akadnak olyan uralkodók, mint például Cintra Oroszlánja, Calanthe királynő, aki lánya sünlovag szerelmétől a vaják segítségével akart megszabadulni, hogy kijátssza a Végzetet. Geralt elutasítja a kérését, ezzel megmentve a lovagot, aki hálája jeléül felajánlana neki valamit. A mogorva szörnyvadászunk a Meglepetés Törvényével él, így köti össze a sors örökre Cintra trónörökösével, Cirilla hercegnővel.

Cirilla hercegnő (Freya Allan) a már említett Meglepetés Gyermek, Pavetta hercegnő és az elátkozott lovag, Duny gyermeke. Szülei korai halála miatt a nagyanyja, Calanthe királynő nevelte egészen Cintra bukásáig. Egyedül Ciri élte túl Nilfgaard támadását, s hamar kiderült, hogy rendelkezik az édesanyja különleges képességeivel, amely a Kontinens jövőjét is eldöntheti.

Vengerbergi Yennefer (Anya Chalotra) a negyedrészben tünde varázslónő az első évad hőse. A Káoszt elszabadítva visszaverte a nilfgaardi sereg támadását, ezzel megnyerték az első csatát a Fehér Lánggal szemben. A púpos hátú malacka a Kontinens egyik leghatalmasabb varázslónőjévé válik, akinek az élete szintén Ríviai Geralthoz fűződik.

Vajákok

kep_2021-12-18_174923.png

Vesemir (Kim Bodnia) mondhatni a vajákok apja. Ő képezte ki Geraltot és a többieket mikor gyerekként Kaer Morhenbe kerültek. Ő a legerősebb és legtapasztaltabb vaják, azon kevés szörnyvadász egyike aki túlélte a Kaer Morhen elleni támadást. Sajnos nem rendelkezik a kellő tudással, hogy új vajákokat hozzon létre, bármennyire is szükség van az utánpótlásra.

Lambert (Paul Bullion) leginkább a harapós nyelvéről ismert, nem igazán finomkodik senkivel. Amint alkalma nyílik rá Trisst bosszantja. A politikához - ahogy általában a legtöbb vaják - nem sokat értett. A második évadban vele is találkozunk, amikor a vajákok meghúzzák magukat télen Kaer Morhenben, hogy feltankoljanak.

Eskel (Basil Eidenbernz) és Geralt szinte olyanok voltak, mint a testvérek, együtt nőttek fel és váltak vajákokká. Triss Merigold szerint Eskel mágikus aurája csak úgy sugárzik. Az új évadban Eskel is visszatér, csakhogy fogadott testvére és közte kicsit elmérgesedik a helyzet.

Coën (Yasen Atour) a többiekkel ellentétben a könyvekben eredetileg a Griff iskolához tartozik, nem a Farkashoz. Az első telét pont akkor tölti a Kaer Morheni farkasok között, amikor Ciri is az erődben van és besegít a lány kiképzésébe. Ahogy a könyvben úgy a második évadban is nagy segítség Ciri számára, segít a hercegnőnek beilleszkedni a zord vajákok közé.

Szalonkakep_2021-12-18_175001.png

Kökörcsin (Joey Batey) egy költő, bárd, de legfőképp Ríviai Geralt legjobb barátja. Az első évadban nagyot szólt a Toss a coin to your witcher és Kökörcsin az egyik legnépszerűbb szereplővé vált a Netflixes adaptációban is (személy szerint az új dala, a Burn Butcher Burn sokkal jobban tetszik). Sajnos Geralt csúnyán elküldte a búsba a dalnokot, de ki máshoz fordulna a bajban a morcos vaják, ha nem a barátjához?

A Káosz használóikep_2021-12-18_175209.png

Tissaia de Vries (MyAnna Buring) Arethusa rektora, kinek legkedvesebb tanítványa Yennefer. Tissaia is ott volt a Soddeni ütközetnél, ő volt az, aki biztatta Yennefert, hogy engedje szabadjára a Káoszt, mert ez volt az egyetlen lehetőségük. Többnyire jó szándékú, ám a módszereit és a tünde varázslónőbe vetett hitét gyakran megkérdőjelezi a Mágusok Testvérisége.

Triss Merigold (Anna Shaffer) Yennefer és Geralt szövetségese. A vajákkal még Temariában találkozott, mikor Geralt megmentette Foltest király lányát. Triss súlyosan megsérült a Soddenben, az új évadban pedig Geralt kérésére Ciri mellé szegődik, hogy tanítsa őt.

Fringilla Vigo (Mimî M. Khayisa) Yenneferrel együtt tanult Arethusában, csakhogy egészen más utat választott magának, miután Yennefer elintézte, hogy mégis iskolatársát küldjék Nilfgaardba a vaják szerelme helyett. A nilfgaardi varázslónő az első évad fináléjában barátai ellen harcolt Soddenben. A Fehér Láng elkötelezett híve, és a második évadban is mindent megtesz, hogy ne okozzon csalódást a császárnak.

Sabrina Glevissig (Therica Wilson Read) is Arethusa növendéke volt, Yenneferrel és Fringillával együtt. A harc során egy parazita befolyása miatt hasba szúrta Yennefert.

Philippa Eilhart (Cassie Clare) Vizimir király tanácsadója és Dijkstra szövetségese. Azon kevés varázslónők egyike, aki képes a polimorfiára.kep_2021-12-18_175742.png

Stregobor (Lars Mikkelsen) a sorozat egyik másodlagos antagonistája, a Testvériség korrupt vezetője. Megveti Tissaiát, de legfőképp Yennefert. Bármire képes lenne, hogy megtartsa hatalmi pozícióját. Stregobor teljesen meg van róla győződve, hogy a Fekete Nap átka valós, ezért akarta az előző évadban megöletni Renfri hercegnőt a vajákkal.

Vilgefortz (Mahesh Jadu) is a Testvériség tagja. Együtt harcolt Yenneferrel és annak mentorával, Tissaiával Soddenben. A második évadban nagyobb szerepe lesz a Testvériség vezetésében.

Istredd (Royce Pierreson) volt Yennefer szeretője, aki monolitokat tanulmányoz Arethusában. Kapcsolata a varázslónővel viharossá vált, miután kiderült, hogy Istredd árulta el Yennefer származását Stregbornak.

Artorius Vigo (Terence Maynard) Fringilla nagybátyja, aki támogatja Stregobort a Tanács gyűlésén mikor a körmönfont mágus azt javasolja, hogy Yennefert küldjék Nilfgaardba Fringilla helyett. Talán a rokoni szál is befolyásolta a döntését, mikor szemet hunyt a Fehér Láng Cintra elleni támadása felett.

Rience (Chris Fulton) mágust Calanthe királynő záratta börtönbe, mert keresztbe tett neki. Vele szövetkezik egy varázslónő, Lydia (Aisha Fabienne Ross) is, hogy megtalálják Cirit. A nézők számára még rejtély, hogy ki a megbízójuk.

Tündék

kep_2021-12-18_184136.pngFrancesca Findabair (Mecia Simson) vezeti a tündéket, miután átvette az irányítást Filavandrel aén Fidháiltól. A tündék korábban csak futólag tűntek fel, de most kiemelkedő szerep jut nekik. A sors akarata szerint a tündék is belekeverednek az Északi királyok és Nilfgaard Fehér Lángjának az ügyébe. Francesca állítása szerint isteni látomásokat tapasztalt, maga Ithlinne jelent meg előtte fehér köpenyében, aki azt állította, hogy a tündék királynője fogja elvezetni a népét  Dol Blathannába, ahol ők fognak uralkodni.

Filavandrel (Tom Canton) ismerős lehet már az első évadból, ugyanis ő volt a tündék királya, aki az emberekkel vívott háború után kénytelen volt visszamenekülni a hegyekbe.

Lara Dorren (Niamh McCormack) története legendás. Egy tünde harcos, aki beleszeretett egy mágusba, ám történetük tragikusan ért véget. Lánya, Riannon révén Ciri egyik őse, az Ősi Vére pedig hatással van a Kontinensre.

Ithlinne (Ann Firbank) a tündék körében legendásnak számít a gyógyítás és a próféciák terén. Számos kulcsfontosságú eseményt megjósolt, mint például az északi háborúkat, a járványokat és a boszorkányüldözést. Legismertebb próféciáját már hallhattuk Ciri szájából az első évadban.

Eredin (Sam Hazeldine) vezeti a vérszomjas Vad Hajszát vagy ahogy a sorozatban hívják őket, a Zord Vadászatot. Geralt egyik fő nemezise lesz a későbbiekben.

Dara (Wilson Radjou-Pujalte) segített Cirinek mikor a nilfgaardiak a lányt keresték, annak ellenére, hogy a Cintrai Oroszlánfiók nagyanyja a felelős szülei halála miatt.

A nagy nemesekkep_2021-12-18_182023.png

Foltest király (Shaun Dooley) az első évadban kérte Geralt segítségét egy striga miatt, aki mellékesen a lánya, Temeria hercegnője. Foltest is egyike azon elkényeztetett északi királyoknak, akiket Nilfgaard fenyeget. Foltest a Soddeni csatában is megjelent.

Vizimir (Ed Birch) Redánia királya az egyik leghatalmasabb északi uralkodó. Azonban bátran kijelenthetjük, hogy valójában Sigismund Dijkstra és Philippa Eilhart irányítja a királyságot. 

Meve királynő (Rebecca Hanssen) kicsi, de fontos Északi Királyság, Lyria és Rívia királynője. Nem csak Foltest királynak, de a néhai Calanthe királynőnek is a rokona.

Ethain (Luke Cy) király Cidaris uralkodójaként száll be az Északi királyok háborújába.

Henselt (Edward Rowe) birodalma, Kaedwan az Északi Királyságok legifjabbika. Nem éppen arról híresek, hogy csípnék a tündéket. Henselt volt a Pontar, a Gwenllech és a Buina folyók által határolt területeken élő összes nem ember kiirtására irányuló terv kidolgozója is. Egyébként az ő birodalmában található Kaer Morhan.

Demavend  király (Richard Tirado) Yennefer egykori királyának, Virfurilnak a helyét vette át. Apjával ellentétben nem igazán bízott a mágusokban, de időről időre segítséget kért Yennefertől.

Sigismund Dijkstra (Graham McTavish) nem csak Vizimir király főtanácsosa, de ő felel Redánia biztonságáért is a Redániai Titkosszolgálat élén. Nem riad meg semmitől, ha a tét a királyság biztonsága.

Cahir (Eamon Farren), Nilfgaard Fekete Lovagja, a Fehér Láng seregének a parancsnoka, Cintra ostromának a vezetője és Ciri elrablója. A soddeni hadjáratban vereséget szenvedett, mikor Yennefer felemésztette a lángokkal a nilfgaardi sereget.

Jó, de ki van még?kep_2021-12-18_182300.png

Nivellen (Kristofer Hivju) Geralt barátja, aki a Murivel melleti erdőben éli elátkozott életét. Míg a könyvben a vaják egyedül tér be a vadállatias külsőt viselő férfihoz, addig a Netflixes változatban Cirillával száll meg egy estére.

Vereena (Agnes Born) Nivellen "cicája" és társa a nagy magányban, aki őszintén szerelmes a férfiba, csakhogy a lány természete miatt ez a kapcsolat nem igazán mondható romantikusnak.

Codringher (Simon Callow ) és Fenn (Liz Carr) minden rejtélyt megoldanak. Codringher a vállalkozás arca, míg Fenn a háttérben munkálkodik.

Nenneke (Adjoa Andoh) Melitele templom főpapnője, jó barátja (na meg főként gyógyítója) Geraltnak, aki segíti a vajákot és Cirit az útjuk során.

Jarre (Joseph Payne) egy fiatal írnok, Nenneke pártfogoltja az Ellanderben található Melitele templomban. A szentélyben ismerkedik meg Cirivel, aki még akkor is nagy hatással lesz rá, mikor a lány már elhagyja a várost.

Halhatatlan Anya (Ania Marson) vagy Voleth Meir egy teljesen új karakter. Egy démon, aki az emberek legmélyebb és legsötétebb vágyaira vadászik, ugyanakkor a félelmeikből táplálkozik.

*Dobpergés a titokzatos régi-új szereplőnek*kep_2021-12-18_182405.png

Emhyr var Emreis (Bart Edwards), a Fehér Láng, a nilfgaardiak messiása,Nilfgaard császára, aki visszaszerezte trónját a bitorlótól. Oké-oké, de honnan olyan ismerős? Csak nem ő lenne az elátkozott lovag, aki Cintra Oroszlánjának a lányát akarta feleségül a Meglepetés Törvénye jogán? Mert akkor ez azt jelentené, hogy ő az apja Cirilla hercegnőnek, nem?

Bizony, Fringilla nagy istene Emhyr az édesapja Cirilla Fiona Elen Riannon hercegnőnek.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geekworldexplained.blog.hu/api/trackback/id/tr8216787092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P1sty 2021.12.20. 11:54:12

Ezek szerint a sorozatban már a 2. évadban kiderül, hogy Emhyr kicsoda valójában?

A könyvben szerintem ez kb. minden idők legbénább plot twistje: Dunynak kb. egy jelenete van az egész saga legelején, aztán több ezer oldalon keresztül nem is hallunk róla, hogy aztán amikor már nem is emlékszel rá, hogy kicsoda ő, kiderül, hogy ő a császár, aki Cirire pályázik. De semmi gond, mert kb. 3 oldal múlva kukázzák is ezt a szálat.

Gyingizik 2022.02.15. 09:43:25

@P1sty: Most néztem végig. A 2. évad utolsó részének utolsó másodperceiben derül ki, hogy ki Emhyr. Kellett is a nagy cliffhanger, mert 2-7 rész között igen lassan csordogált a cselekmény. Összességében jó, de ez az évad kb. egy két és fél órás egész estés film cselekménye lett volna. Vagy max mondjuk 5 epizód a 8 helyett.
süti beállítások módosítása