Ki ez sok új arc Az Öngyilkos Osztagban?

2021. augusztus 07. 15:56 - Geek World Explained

A 2016-os Öngyilkos Osztag ugyan nem teljesítette be a várt reményeket, ám James Gunn által új esélyt kaptak a bizonyításra, és ezúttal még több bűnözővel bővült a csapat. Ugyan ki ne szeretné látni, hogy vérbeli rosszfiúk az akaratuk ellenére jótetteket hajtanak végre, egy Nick Furynál is mogorvább nő parancsára?kep_2021-08-07_154133.png

James Gunn saját elmondása szerint a lehető legtöbb képregényt elolvasta az eszeveszett csapatról, de leginkább John Ostrander újraformált Öngyilkos Osztag képregényeiből merített ihletet. Az osztag legelső változatával ellentétben Ostrander művében egy halom különleges képességekkel rendelkező bűnöző veszi át a feláldozható ügynökök helyét, akik a büntetésük csökkentése érdekében gyakorlatilag bármilyen halálos küldetést bevállalnak. Mivel nem mindegyik misszió volt easy peasy lemon squeezy, Amanda Wallernek gondoskodnia kellett az utánpótlásról. 

Gunn filmjében néhány karakter ismerős lehet a David Ayer-féle Öngyilkos Osztagból, ám ezúttal még több érdekes és furcsa karakter is helyt kapott a képregényes csapatból. Az osztag minden egyes tagja nem mindennapi vagy nevetséges adottságokkal rendelkezik, amik elősegíthetik a csapat működését vagy éppen veszélyeztetik azt. De kik is ők egész pontosan?

Amanda Waller

kep_2021-08-06_171916.pngViola Davis visszatérőként szerepel a folytatásban - ami igazából nem is folytatás és nem is reboot, de tényleg érdemes megnézni, mert garantáltan kárpótolja főleg a képregény/képregényfilmes rajongókat, akik az első részt látva nagyot csalódtak. Na de vissza Davisre vagyis inkább a szerepére, Amanda Wallerre. A Task Force X avagy az Öngyilkos Osztag parancsnoka a '86-os Legends #1 óta "tartja rettegésben" a Belle Reve börtön lakóit, ugyanis bármikor dönthet úgy, hogy valamelyik elítéltnek bombát tesz a fejébe majd egy halálos bevetésre küldi. Ugyan nem rendelkezik különleges képességekkel, helyette a manipuláció mestere, illetve senki és semmi sem tántoríthatja el a céljától. Az előző filmben meggyőzte a kormányt, hogy bebörtönzött szupergonoszokból egy feláldozható csapatot hozhasson létre, akiket a legkockázatosabb bevetéseken alkalmaznának. Ha túlélik az akciót, 10 évet elengednek a büntetésükből és biztosítanak pár, egy börtönben luxusnak számító dolgot. A projekt neve talán már mindenkinek egyértelművé tette, hogy Waller és a kormány a besorolt elítélteket a helyzetük miatt feláldozhatónak tekinti, mit számít, ha életüket vesztik. Minden tagot megajándékoznak egy koponyába ültetett nanobombával, amit Amanda akkor robbant fel amikor csak akar. Nem teljesítik a parancsot? Bumm. Provokálják a főnököt? Bumm. Elmenekülnének az akció helyszínéről? Hiszen ez dezertálás, szóval bumm.

Rick Flag ezredes

kep_2021-08-06_174113.pngAkárcsak Davis, Joel Kinnaman is másodjára veszi fel Rick Flag, Az Öngyilkos Osztag vezetőjének a szerepét. Az Amerikai Különleges Erőknél szolgált katonát kezdetben a Varázslónő által megszállt June Moone megfigyelésére vette fel Waller, de a férfi közben beleszeretett a nőbe és az Osztag segítségével sikeresen megszabadította az ősi istennőtől, mielőtt az elszabadította volna az emberiségnek szánt kataklizmikus csapását. Minél több időt töltött az őrült brigáddal, tisztelni kezdte őket, miután rádöbbent, hogy nem is olyan elfajzottak, mint ahogy ő azt gondolta.

Szó volt már arról, hogy az Öngyilkos Osztag legelső változatában a börtöntöltelékek előtt katonák alkották a csapatot. Nos, a II. világháború idején elítélt és feláldozható katonák  alkották az egységet, akik a magas halálozási arány miatt kezdtek el magukra Öngyilkos Osztag néven hivatkozni, a hivatalos nevük S Osztag volt. A vezetőjük idősebb Rick Flag lett, aki a kegyvesztett katonákból egy elit alakulatot képzett ki. Évekkel később a fia, a filmekben megismert Rick lett a csapat irányítója, amikor 1959 szeptemberében Robert Kanigher és Ross Andru megalkotta a csapat eredeti koncepcióját a The Brave and the Bold #25 számában. Rick a '80-as években tért vissza újra, amikor az osztag egy kis vérfrissítésen esett át.

Harley Quinn

kep_2021-08-06_185410.pngHarmadik visszatérőnk Margot Robbie, aki Dr. Harleen Quinzel, ismertebb nevén Harley Quinn bőrébe bújik bele, immár harmadjára. Valószínűleg Harley-t nem igazán kell bemutatni senkinek, az 1999-es Batman: Harley Quinn névre hallgató képregény óta töretlen a sikere. A 2016-os Öngyilkos Osztagban kisebb betekintést kaptunk az eredetéről, Jokerrel való első találkozásáról, a vegyszeres randiról és a nagy szakításról a Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) című filmben. Utóbbiban a pszichiáterből lett bűnöző végre visszanyerte a szabadságát és önálló életet kezdett élni Puddin' nélkül. James Gunn filmjéből az is kiderül, hogy mit csinált miután a film végén megszökött Cassandra Cain és a jól megérdemelt tojásos szendvicsének a társaságában.

Mielőtt csatlakozott volna Waller szokatlan csoportjához a Belle Reve siralomházában várva a végre, a celláját elgázosították, megkapta a saját bombáját, ezt követően kínzások árán tették próbára a hűségét a 2011-es Suicide Squad Vol 4 #1-ben. Egy küldetés során a csapat új vezetője, Bumeráng Kapitány megemlítette, hogy Joker eltűnt és feltehetőleg meghalt. A megbízás teljesítése után véletlenül egy őr még azelőtt hatástalanította Harley bombáját mielőtt a nő a cellájába került, így könnyedén megszökött, hogy kiderítse mi történt Jokerrel. Waller eközben új feladattal bízta meg az osztagot: találják meg Harley Quinnt. Elrabolta  Dr. Steranót,  akiből kiszedte, hogy Jokert élve megnyúzták, az arcát a Gotham Városi Rendőrkapitányságon őrzik. Harley ellopta Joker arcát majd menekülés közben találkozott az őt kereső Deadshottal, akit eszméletlenre vert. Quinn már teljesen megőrült és Joker arcát Floyd fejére tette, úgy beszélve hozza, mintha ő lenne Puddin'. Hogy elterelje a nő figyelmét Deadshot belement a játékba majd hasba lőtte. A sérülése után mentális állapota megromlott, utat engedett a disszociatív identitás egy formájának, azt állítván, hogy ő kizárólag Dr. Harleen Quinzel. Quinzelként csatlakozott egy újabb küldetésre, ezúttal a Basilisk vezetőjét, Regulust kellett elkapniuk.

Bumeráng Kapitány

kep_2021-08-06_190942.pngUtolsó visszatérőnk Jai Courtney, aki a hírhedt ausztrál bűnözőt, Bumeráng Kapitányt formálja meg. David Ayer filmjében a férfit Flash kapta el, s miután háromszoros életfogytiglanra ítélték kénytelen belépni az X különítménybe. A DC univerzumhoz 1960-ban csatlakozott George Harkness néven a The Flash #117 részében. A csapattársai nem szívlelik különösebben, merthogy túlságosan hangos, rasszista és még szexista is. Harkness szexuálisan zaklatja az egyik csapattársát, Plasztikot, ezért egy másik csapattársa, Mindbogger az erejével kellemetlen helyzetbe hozza a többiek előtt. Egy küldetés során látja, hogy Rustam rátámad Mindboggerre, de nem avatkozik közbe és hagyja meghalni, amiért korábban megszégyenítette. A későbbiekben Bumeráng Kapitány elárulja az osztagot mikor megtudja, hogy rákos, majd Waller megöli őt.

Savant

kep_2021-08-06_192157.png

Brian Durli, ismertebb nevén Savant egy igazságosztó hacker. Habár kiemelkedő intelligenciával rendelkezik, az agyában lévő kémiai egyensúlyhiány miatt nem rendelkezik lineáris memóriával. Savant először a 2003-as Birds of Prey #56-ban jelent meg és Gotham igazságosztójaként összeütközésbe került Batmannel, mely után elérkezettnek látta a karrierváltás idejét. Úgy dönött, hogy a számítógép mögé bújva, információk és zsarolások árán kideríti Batman személyazonosságát. A kutatásai révén összeakaszkodott a Ragadozó Madarakkal, elrabolta Fekete Kanárit, abban reménykedve, hogy Barbara Gordon így kitálal Batmanről. Gordon meglátott valamit Savantban, s miután ártalmatlanná tette bevette a csapatba hátha segítségükre lehet a férfi tudása. Durli képtelen volt teljesen elszakadni korábbi életétől, emiatt többször is menesztették a Ragadozó Madaraktól. A DC Comics egyik szokásos rebootja alkalmával Savant beválasztották az Öngyilkos Osztag tagjai közé, azonban nem igazán teljesített jól nyomás alatt, látszólag megölték, ám később visszatért és újból csatlakozott a csapathoz. Úgy tűnik Gunn nagyon megszerette a kollégáit a Galaxis Őrzőiből, hiszen a Yondut alakító Rooker mellett még 3 másik színész is tiszteletét teszi a konkurens univerzumból.

Gerely

kep_2021-08-06_192243.png

Gerely hajdanán német olimpikon volt, aki eddig ismeretlen okokból a bűnözés felé fordult és első szereplése folyamán egyből a Zöld Lámpással találta magát szemben az 1984-es Green Lanter #173 számában. Ügyesen választotta meg a színt, amikor a jelmezét és a fegyverét tervezte, ugyanis a sárga szín hatástalanná teszi a Lámpást. A Hal Jordan-féle Zöld Lámpás mellett Zöld Íjász és még Supergirl is kezelésbe vette a bűnöző atlétát. Gerely többször is megfordult a Task Force X csapatban, ám egyik misszió sem végződött túl jól a számára. Amennyiben a neve nem lenne elég beszédes, Gunter Braun fegyverarzenálja különböző gerelyekből áll, mindegyik egyedi specialitásokkal rendelkezik.

Pöttyös

kep_2021-08-06_192415.png

Polka-Dot Man, filmbeli nevén Pöttyös Batman ellenségeként lett hírhedt az 1962-es Detective Comics #300  kockáin. Abner Krill igazán akkor bosszantotta fel Batmant, mikor elfogta Robint, de Krill feltuningolt pöttyei nem vehették fel a versenyt a kütyük mesterével, a Denevéremberrel. A pöttyök között van amelyik repülő csészealjjá változik, robbanógránátként működik vagy segítségével elteleportálhat. Folyton ki-be járkált a börtönből, egy ponton az egykori Robinnal, Éjszárnnyal akadt össze. Az Injustice képregényekben rövid ideig tagja volt az Öngyilkos Osztagnak, csak azt a fránya bombát aktiválták és szétloccsant a feje. Gunn Pöttyöse egy fájdalmas genetikai betegségtől szenved, melynek következtében a teste színes pöttyöket termel. A ruhája segítségével kordában tudja őket tartani, illetve különböző tárgyakká formálhatja át a pöttyöket. Ezenfelül súlyos depresszióval küszködik, alig várja, hogy meghaljon a küldetés során, miközben minden vágya, hogy hős lehessen.

Patkányfogó 2

kep_2021-08-06_192537.png

Patkányfogó is klasszikus ellenséggé vált az évek során Bruce Wayne életében. Az 1988-ban megjelent Detective Comics #585 kiadásában az eredeti Patkányfogó valódi neve Otis Flannegan. Hivatása révén úgy ismerte Gotham csatornarendszerét, mint a tenyerét. Az ott eltöltött idő alatt fedezte fel, hogy képes kommunikálni a patkányokkal, sőt irányítani is tudja őket. Miután verekedésbe keveredett és leszúrt valakit, rács mögé került. A börtönben eltöltött évei alatt tökélyre fejlesztette furcsa adottságát, ám Batman csak akkor figyelt fel a férfi jelenlétére, amikor az egy patkányhadsereg által ölt meg egy férfit. A filmben Cleo Cazo néven mutatkozik be, aki képregényes forrásával ellentétben nem gyilkolásra és kínzásra képezte ki a patkányokat. James Gunn elmondása szerint Cleo a "film szíve" és a többiekkel ellentétben nem megrögzött gyilkológép. Patkányfogó 2 hű társa, a házipatkánya, Sebastian szívmelengető és vicces pillanatokat fog okozni, ugyanakkor hű társ a bajban, főleg amikor gyors egérútra van szükség.

Bloodsport

kep_2021-08-06_192631.png

Eredetileg Idris Elba Will Smith-et helyettesítette volna Deadshotként, ehelyett Gunn egy vadonatúj szerepet talált neki, és így lett a csapat tagja Robert DuBois, alias Bloodsport. DuBois jól megérdemelt büntetését tölti a Belle Reve fegyházban, amiért kriptonitgolyóval az intenzívre küldte Supermant. Amanda Waller elővette az aduászát - ami hajdanán Deadshotnál is bevált -, és a lánya életét tette fel tétnek amennyiben nem csatlakozik az egységéhez.

Idris Elba képregényes szerepe 1987 óta van jelen, számos inkarnációt megélt már a karakter. Első megjelenése a Superman Vol 2 #4 kötetében történt meg. Miután a testvére, Mickey vette át a helyét a Vietnámi háború idején mentálisan összeomlott, mikor megtudta, hogy testvérének több végtagját is amputálni kellett, olyan súlyos sérüléseket szerzett. Lex Luthornak kapóra jött a férfi nem túl stabil mentális egészsége, egy találkozó során meggyőzte, hogy Mickey Superman miatt lett nyomorék, ezután megajándékozta őt egy egy olyan eszközzel, ami bármelyik fegyvert a kezébe teleportálja, többek között azt is amelyik kriptonitgolyóval van megtöltve.

Nanauekep_2021-08-06_192729.png

King Shark egy humanoid cápa, aki Gunn művében emberek iránt táplált csillapíthatatlan étvággyal, gyatra szókinccsel, emberfeletti erővel és szívóssággal rendelkezik. Annak ellenére, hogy a külseje és képességei néhány emberben félelmet kelthetnek, Nanaue James Gunn új imádnivaló kicsi Grootja (persze csak Sebastian mellett). Oké, ő kicsit nagyobb, de két ember elnyammogása közben csak imádni lehet. A képregényekben Nanaue pörölycápaként mutatkozott be az 1994-es Superboy Vol 4 #0 számában, amely után sokan úgy vélték csak egy mutáns, azonban az Aquaman: Sword of Atlantis sorozatban megerősítést nyert, hogy a Cápaisten és egy emberi nő gyermeke. Még ugyanebben az évben csatlakozott Amanda Waller titkos alakulatához és a többi taggal ellentétben, őt egy bombákkal teli övvel szerelték fel, hogy együttműködésre bírják. Az Öngyilkos Osztagban egy nagy fehér cápa külsejét kölcsönözték neki. David Ayer maga is szerette volna bemutatni a falánk melákot még 2016-ban, viszont ezt csak full CGI segítségével tudták volna elérni, ezért lecserélték Gyilkos Krokra. 

Mongal

 

kep_2021-08-06_193617.png

Az 1995-ben megjelent Showcase '95 Vol 1 #8 számban Mongal egy földönkívüli harcos a Debstam IV bolygóról, aki ikertestvérével, Mongullal összefogva próbálja megölni Supermant, amiért megszégyenítette apjukat, az idősebb Mongult. Származása révén emberfeletti erővel, gyorsasággal és állóképességgel rendelkezik, ami lehetővé tette számára, hogy felvegye a harcot Supermannel. A csata jócskán véresre sikeredett és csak akkor ért véget, amikor Krypto majdnem megölte Mongult. Mongalt végül  a saját testvére ölte meg, mivelhogy úgy gondolta a család olyan gyengeség amit egy hadúr nem engedhet meg magának.

Agyas 

kep_2021-08-06_193718.png

Bemutatkozik a DC Comics egyik legrégebbi szuperokos gonosztevője, kinek nevét az évek során már 4 különböző ember használta. Clifford Devoe 1943-ban bukkant fel az All-Flash #12 számban. Egy bukott ügyvéd volt Gothamben és hamar rájött, hogy ha ezeknek a bűnözőknek, akikkel naponta dolgozott, ugyanannyi eszük lenne, mint amennyi erejük, akkor sokkal sikeresebbek lehetnének. Devoe elkezdett segíteni az alvilági bűnözőknek, de végül az aranykori Flash, Jay Garrick meghiúsította a tervét. Menyéttel együtt az 1988-as Doom Patrol and Suicide Squad Special Vol 1 #1 crossoverben csatlakozott az X különítményhez. Látszólag meghal miután Menyét elvágta a torkát, később kiderül, hogy életben van, azonban a sisakjának a használata agydaganatot okozott.

Gunn a The New 52-féle Agyast használta fel Gaius Grieves néven. A karakter gondolkodó sapkáját lecserélték a fejéből kiálló csavarokra, melyek szikrázni kezdenek amint gondolkodni kezd. A karakter ezen verziója energiát von el a testétől, mikor hihetetlen agyi erejét veti be, s ebből adódóan felgyorsítja a saját öregedését.

Sol Soria

kep_2021-08-06_194008.png

Sol Soria Corto Maltese lakója és a szabadságharcosok vezetője, aki az országot uraló diktátorokat akarja megbuktatni. Közvetlen képregénybeli megfelelője a 2018-as Suicide Squad Vol 5 #33-ban debütáló metahumán, Juan Soria lehet, aki nanotechnológia segítségével bármilyen zárat képes kinyitni. A szuperhős rajongó próbált bekerülni az Igazság Ligájába, de jelentkezését elutasították, s ezután bűnözőnek állt. Miután a Liga tagjai elkapták bankrablás közben a Belle Reve börtönből egyenesen az Öngyilkos Osztagban landolt.

Blackguard

kep_2021-08-06_194249.png

Richard Hertz a kisstílű bűnöző az 1000 névre hallgató bűnszervezet tagja lett, s általában a tőlük kapott nehéz páncélban látható, amely lehetővé tette számára, hogy tiszta energiából hozzon létre pajzsot és egy buzogányt. A nagyszabású ajándéknak természetesen ára is volt: el kellett lopnia a S.T.A.R. Labs műholdas technológiáját, csakhogy beleütközött Booster Goldba a '86-os Booster Gold #1 kötetben. Nem elég, hogy az Igazság Ligájának az egyik tagja is a nyomában volt, még a megbízói is elrendelték Hertz kivégzését. Alkut kötött a démoni Neronnal, majd azt a megbízást kapta, hogy szerezze meg Guy Gardner, a Zöld Lámpás szuperhős bárját. Nem kérdés, hogy börtönbe került, ám egy rövid időre úgy tűnt megjavult, még saját bárt is nyitott Dark Side néven. A jólét nem tartott sokáig, ismét visszatért zűrös előéletéhez, Amanda Waller gyorsan beszervezte a feláldozható emberei közé, azonban egy harc során egykori szövetségese, a Tábornok lefejezte. A filmben inkább fegyverekkel pakolja fel magát, mindazonáltal nem ő a legélesebb kés a fiókban, könnyedén lehet manipulálni. Pete Davidson azért vállalta el egyből a szerepet, mert viccesnek találta, hogy karakterének a neve Dick Hertz.

ALK

kep_2021-08-06_194327.png

Az ALK rövidítés annyit tesz: A Levehető Karú. Most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amikor a különleges képesség inkább röhejes. A karakter a filmhez készült, megalkotása során az Arm-Fall-Off-Boy adhatta az ihletet, és hozzá hasonlóan ALK is képes leválasztani a saját végtagjait, hogy fegyverként használhassa őket. A karakter először a Secret Origins Vol 2 #46 számában jelent meg 1989-ben. Próbált bejutni a jövőbeli hősök szövetségébe, a Szuperhősök Légiójába, de ez sajnos nem sikerült neki. Fillion a második, akit Gunn korábban, a Galaxis Őrzői első részében már bemutatott. A börtönben Groot az ő orrába nyúl fel, miközben Mordály mondhatni átveszi a góré szerepet.

Menyét

kep_2021-08-06_194415.png

James Gunn természetesen ezúttal sem hagyta ki a testvérét a buliból és ismét egy szőrös képregényfigura bőrébe bújtatta. A Galaxis Őrzőiben Mordályként, illetve Kraglinként láthattuk és ezúttal is kettő szerepet alakít. Hogy ki a második? Az egyelőre legyen meglepetés, amennyiben figyeltek a részletekre egyből észreveszitek majd.

Menyét első képregényes megjelenése során, az 1985-ös Firestorm Vol 2 #36 számában egy John Monroe nevű stanfordi diák volt, a társai folyton gúnyolták, többek között menyétnek hívták. Monroe később a Vandemeer Egyetem professzora lett, ahol aggódni kezdett a kinevezésének esélyei miatt, mivel néhány korábbi évfolyamtársa a testület tagja lett. Ezért úgy döntött menyét jelmezt húz és brutálisan megöli azokat, akik csak akadályoznák őt az előrébb jutásban. Minekutána bejutott a Task Force X egységbe Rick Flag kénytelen volt megölni őt, miután a Menyét megpróbálta megölni másik csapattársukat, Agyast. Az Öngyilkos Osztagban egy valódi mutáns menyétként van jelen és emberfeletti erővel plusz sebességgel bír.

Békeharcos

kep_2021-08-06_194507.pngJohn Cena elmondása szerint ő egy idióta Amerika Kapitányt alakít a filmben. Békeharcosnak, polgári nevén Christopher Smithnek nincs szuperereje, de remekül bánik a fegyverekkel és tűpontosan céloz. E képességét arra használja, hogy megöljön annyi embert, amennyit csak lehet a béke fenntartása érdekében. A forrásanyagból kiderül, hogy a pacifista diplomata önbíráskodásának a hátterében a mentális betegsége áll, amelyet az a szégyen okozott, hogy az apja a náci haláltáborokban volt parancsnok. Cena karaktere eleinte nem tartozott a DC univerzumba, a Charlton Comicstól vették meg az igazságosztó jogait. Békeharcost a többi  újonnan megszerzett Charlton karakterrel együtt, eredetileg Alan Moore Watchmenjében akarták felhasználni, de ezt az ötletet elvetették, s helyette Smith csak inspirációként szolgált a Komédiás megalkotása során. Békeharcos egyébként hamarosan önálló sorozat formájában fog visszatérni és még inkább belefolyni a DCEU világába.

Ha tetszett a cikk, további bejegyzésekért kövess minket Facebookon és Instagramon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geekworldexplained.blog.hu/api/trackback/id/tr4916651038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sdani 2021.08.09. 13:23:32

"Polka-Dot Man" WTF? Ez az egész műfaj kezd a saját karikatúrájává válni.
süti beállítások módosítása