Vaják 1. évad összefoglaló: minden amit tudnod kell mielőtt megnéznéd a második évadot

2021. december 16. 17:56 - Geek World Explained

Idézzük fel együtt mi minden történt az első évadban, mielőtt visszatérsz a szörnyekkel és mágiával teli második évadba.kep_2021-12-16_130710.png

Két év után végre visszatér a képernyőre Ríviai Geralt és kompániája, egész pontosan December 17-én reggel 9 órakor fog debütálni Netflixen. Biztosan akad olyan, akinek épp nincs ideje újra megnézni az első évadot vagy megnézte, de még mindig homályos mi is történt, ezért itt megtaláltok mindent az első évad főbb eseményeiről.

A lengyel Andrzej Sapkowski által megalkotott lenyűgöző világot először a videójátékok majd a könyvből készített lengyel film és sorozat tette széles körben ismertté. Az igazán nagy figyelmet a 2015-ös The Witcher 3: Wild Hunt hozta el, és végül 2019-ben megkapta az első angol nyelvű adaptációját is, ami minden túlzás nélkül sikeresen tarolt. 

Sokaknak zavaros volt az első évad, mert nem tudták követni az eseményeket, ami három karaktert követett különböző helyeken és időpontokon át, míg végül az utolsó részben a három ösvény eggyé vált. A főbb szereplőink a címszereplő szörnyvadász, Ríviai Geralt; Vengerbergi Yennefer, a nagyhatalmú varázslónő és Ciri, a Cintrai Oroszlánfiók, aki még elképzelni sem tudja milyen erő lakozik benne.

Malacka 4 márkáért

kep_2021-12-16_170931.png

A sorozattal ellentétben ez az összefoglaló időrendben fog haladni, ezért máris a második résszel kezdünk, mikor Tissaia de Vries 4 márkáért cserébe megvásárolta Yennefert, aki az első évad végére az egyik leghatalmasabb varázslónővé vált, mikor a káoszt felhasználva felperzselte a nilfgaardi sereget.

Yennefer kezdetben nem teljesített túl jól Arethusában, minden vizsgán elhasalt, annak ellenére, hogy az ereiben csörgedező vér szerint figyelemre méltó varázslónő válhat belőle. Az iskolában eltöltött idő alatt tudta meg, hogy a torzszülött külseje a vérének "köszönhető", mivel anyja révén tünde származása van, azaz Yennefer negyedrészt tünde. 

A harmadik epizódban Yennefer készen áll a beavatásra és a szülőföldjére, Aedirnbe készül, csakhogy Istredd elmondta Stregobornak, hogy tündevérű. Származása miatt a varázslók úgy vélik Nilfgaardban van a helye, mert a cintraiak nem igazán kedvelik a tündéket, Aedirn pedig Cintra szövetségese. Yennefer nagy áldozatok révén visszanyerte Fringillától a helyét és Aedirnbe ment Virfuril király társaságában.

A rossz az rossz ~ Geralt Coelho

kep_2021-12-16_171027.png

Még mindig a múltban vagyunk, Geralt megismeri Renfrit, az elátkozott hercegnőt, aki a vaják segítségével akarja megölni Stregobort. A mágus is holtan akarja látni a lányt, ezért ő is Geralt segítségét kéri. A dolgok gyorsan eszkalálódtak, Renfri meghal Geralt keze által, de még mielőtt meghalna elhinti Geraltnak a végzetét:

A lány az erdőben mindig veled lesz. Ő a végzeted.

A vajákunk ekkor még nem igazán értett ebből semmit, aztán jól meg is dobálták kővel, mert nem is sejtették, hogy a városlakókat védve gyilkolt. Ekkor született meg Blaviken mészárosa.

kep_2021-12-16_171625.png

A nézők nagy örömére Kökörcsin is színre lépett és Geralt nyomába szegődött, hogy javítson a jó hírén esett csorbán. Geralt ugyan nem örült neki, de a világ annál jobban, mert a Jussát várja a vaják dal még a mai napig fülbemászó sláger, és amennyiben lenne Spotify abban a világban, biztosan Kökörcsin lenne az év előadója (legalábbis Anna Henrietta éves összefoglalójában tuti). Sajnálatos módon a sárkányos küldetés után Geralt csúnyán elküldte a bárdot, de a második évad előzeteséből kiderült már, hogy a duó ismét együtt fog utazgatni.

Ciri, a Meglepetés-gyermek

kep_2021-12-16_171103.png

Pavetta hercegnő eljegyzési lakomáján egy váratlan lovag, Erlenwaldi Árics is bejelentkezett, aki a Meglepetés Törvénye jogán Pavetta kezét követelte. Calanthe királynőnek kapóra jött a vaják, csakhogy ő nem akarta megölni a sündisznó lovagot, ugyanis ő nem szörny, pusztán átok ül rajta. Cintra oroszlánja holtan akarta látni a kérőt, azonban Pavettában felébredt a benne szunnyadó erő, ordított egy nagyot és az Ősi nyelvet kántálva szétrombolta a tróntermet. Miután a királynő rájött, hogy nem packázhat a végzettel, áldását adta a frigyre, a sünlovag Duny pedig visszanyerte emberi formáját. Geralt folytatva a hagyományt a Meglepetés Törvényével élt, mire válaszul - mindenki meglepetésére - Pavetta elhányta magát, azaz Cintra még meg nem született trónörököse immár Geralthoz van kötve.

Az első metszéspont

kep_2021-12-16_171206.png

Elérkeztünk Geralt és Yennefer első találkozásához, amit Kökörcsinnek köszönhetünk. Miután egy dzsinn megsebesítette a dalnokot, Geralt Rinde-be vágtatott barátjával, hogy meggyógyítsák. Útjuk Yenneferhez vezetett, akinek a dzsinn is kapóra jött, hiszen a termékenységét próbálta visszaszerezni. Nem sejtette, hogy a mutatvány, mely során a dzsinnt a testébe zárta az életébe is kerülhet, ahogy azt sem, hogy Geralt volt a dzsinn gazdája. Az utolsó kívánságával megmentette őt, s a kívánság immár egy végtelenül erős kötelékkel láncolja őket egymáshoz. A sárkány meló során ismét találkoznak, aminek a végén a szörnyvadász nem csak Kökörcsint, de Yennefert is elveszíti.

Cintra végzete

kep_2021-12-16_171239.png

Calanthe királynő az utolsó pillanatban jön rá, hogy Geraltnak igaza volt (korábban benézett, hogy elvigye magával Cirit), ezért elküldi a hercegnőt, hogy keresse meg a vajákot, mert ő a végzete. Csakhogy már késő. Az első epizódban láthatjuk a nilfgaardi sereg pusztítását, ami Ciri mostoha nagyapjának a halálához és a nagyanyja öngyilkosságához vezetett. Még a távozása előtt kiderült, hogy Ciri is rendelkezik a különleges erővel és kivágta a magas c-t, akárcsak az édesanyja, Pavetta. Aki csak a sorozatot ismeri, számukra nem derült ki, hogy Ciri mégis mire képes és miért keresi őt a nilfgaardi sereg, ezt pedig nem is szeretném elspoilerezni, csak itt hagynám Ciri első próféciáját. 

Bizony mondom néktek, ím eljő a kard s bárd kora, a farkas-förgeteg kora. Eljő a Fehér Fagy és a Fehér Fény kora, az Őrület és a Megvetés ideje, a Végidő.

Ki az a Yennefer?

kep_2021-12-16_171328.png

Nilfgaard nem elégedett meg Cintra lerohanásával, további Északi Királyságokat rohant le. Ez idő alatt a mágusok tanácsa összegyűlt, hogy megerősítsék Sodden Hill erődjét. A harc súlyos áldozatokkal járt, mindkét oldal bevetette a mágiát, és semmi esélyük sem volt esélyük nilfgaard ellen. Tissaia tanácsára Yennefer szabadjára engedte a Káoszt, hogy megmentse az egész Kontinenst. A csata után az erdőben Geralt és Ciri végre egymásra talált, a lány pedig a varázslónő felől érdeklődik.

És most..

kep_2021-12-16_171527.png

Geralt és Ciri egyesülése után Kaer Morhenbe vezet az útjuk, a vajákok Farkas iskolájába, ahol megkezdik Ciri kiképzését. Nilfgaard továbbra is keresi a hercegnőt, na meg arról a tervükről sem tettek le, hogy uralják az egész világot.

A második évad főként a Tündevér regényen alapszik amely az első északi háború utóhatásairól, a mágusok közötti folyamatos konfliktusról, a Cirit érintő próféciákról, a különböző északi uralkodók közötti politikai nézeteltérésekről, valamint egy új gerillaszervezetről, a Scoia'taelről (közös nyelven Mókusok) szól. A szervezet kizárólag másfajúakból áll (tündék, törpök, félszerzetek), akik az emberi rasszizmus és elnyomás ellen lépnek fel.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geekworldexplained.blog.hu/api/trackback/id/tr2416785284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weirdo 2021.12.20. 09:20:13

Nem jutottam előbbre
süti beállítások módosítása