Kang-kisokos: Ki ő és milyen variánsokkal rendelkezik?

2021. július 19. 19:08 - Geek World Explained

A jövőből érkező hódító az idő során számos különböző identitást használt.  Volt ő már egyiptomi fáraó, ifjú Bosszú Angyal, de még az Idő Őrzője is.  Ez a sok variáns zavaró lehet, amikor valaki Kang életéről szeretne olvasni, ezért összeszedtük mit érdemes tudni a Bosszúállók potenciális új gonosztevőjének a személyiségeiről.

kep_2021-07-18_184135.png

A Loki sorozat utolsó részében fény derült He Who Remains kilétére, aki minden bizonnyal Kang egyik variánsa, ugyanis Jonathan Majors formálta meg, aki a Hangya és a Darázs: Quantumánia c. filmben Kang, a Hódítóként lép majd színre. Ez a Kang nem annyira ördögi, mint a többi variánsa, akiktől a Szent Idővonalat félti, és tisztában van azzal, hogy amit tesz, az nem helyénvaló, de ez egy szükséges rossz a rend fenntartása érdekében. Az időutazás még a fikciókban is nem kevés fejtörést és paradoxont generál, s ez alól Kang történetei sem kivételek. A férfit a Fantasztikus Négyes és a Bosszúállók egyik legnagyobb gonosztevőjeként tartják számon, akár ő lehetne az MCU következő Thanosa.

Kicsoda Kang és az ő variánsai ?

kep_2021-07-18_155936.pngNathaniel Richards egy alternatív idővonalon, a 6311-es Földön született, azaz a Másik Földön, a 31.században. Ebben a valóságban a sötét középkor sosem következett be, így a technológiai fejlődésüket semmi sem zavarta meg. Még mielőtt időutazó hódítóvá vált volna, Nathaniel egy zseniális tudós volt, aki az idővonalának az időutazó megmentőjéről (Nathaniel Richards 616-os Föld) kapta a nevét, ki egyben Mr. Fantasztikus apja is volt. Egyes adatok szerint a fiatal tudós Reed Richards vagy Victor von Doom távoli leszármazottja. 

Nathaniel számos identitást öltött magára az évek során és ugyan képtelenség lenne egy tűpontos idővonalat létrehozni minden egyes felbukkanásáról és tettéről, van néhány alap dolog amit nem árt tudni róla, olyanok is melyek akár az MCU-ban betöltött szerepére is hatással lehetnek. A névadója iránt érzett rajongása arra késztette, hogy maga is időutazó legyen. Felfedezte a Fátum Doktor által feltalált időutazó technológiát, amivel egészen az ősi Egyiptomig utazott.

kep_2021-07-18_192549.pngRichards a robothadseregének a felhasználásával elfoglalta Egyiptomot, felvette a Rama-Tut nevet és a Fantasztikus Négyes megérkezéséig uralkodott. Ahogy Kang többi változatának, úgy a fáraónak sincs különleges képessége, mindent a zsenialitásával és a technológiai fejlettségével ért el. Utódjául En Sabah Nurt szerette volna megtenni, akit a legelső mutánsként, Apokalipszisként ismerhetett meg az olvasó. A rabszolgákkal hatalmas szobrokat csináltatott a saját tiszteletére, elutasította a régi isteneket, ezzel feldühítette az egyiptomi Khonshut, a bosszú istenét is. Ugyan Kang először 1964-es Avengers #8 számban bukkant fel, Rama-Tut 1963-ban debütált a Fantastic Four #19 részében, és csak később, az 1974-es The Celestial Madonna történetben váltak egymás variánsaivá.

Rama-Tut legyőzését követően a Fantasztikus Négyes helyreállította az idővonalat, a férfi megpróbált visszatérni a saját idejébe, de egy időviharba keveredett és a 616-os Földön, a jelenben találta magát.

kep_2021-07-18_200528.pngEnnek a malőrnek köszönhetően találkozott az egyik feltételezett ősével, Fátum Doktorral a Fantastic Four Annual #2-ben. A fáraót lenyűgözte Fátum páncélja, arra inspirálta, hogy új gonosztevő-alteregót vegyen fel, és ezzel véletlenül létrehozott egy alternatív idővonalat, ahol Skarlát Centúrióként akarta uralma alá vonni a Földet. Ez a variáns arra kényszerítette a Bosszú Angyalokat, hogy a saját alternatív valóságukból származó énjükkel harcoljanak. A Bosszúállók sikeres győzelme után az időutazó lemondott új identitásáról, amit évekkel később a fia, Marcus vett át.kep_2021-07-18_183926.pngMiután vereséget szenvedett Skarlát Centúrióként, Richards ismét felveszi Rama-Tut személyazonosságát, és megpróbál visszatérni a saját idejébe, csakhogy 10 évszázaddal túllőtt a célon és az apokaliptikus 40. században találta magát. Ezt a háború sújtotta Földet gyengének tartotta, melyet könnyedén meghódíthat, ennek okán új nevet adott magának, ami ezúttal már valóban illet is rá: Kang, a HódítóNem csupán a Földet igázta le, átvette az irányítást az univerzum nagyobb birodalmai felett, és az öt éves tervei közé bekerült az egész világ meghódítása. Ennél is konkrétabban: egyszerre akart uralkodni a történelem minden egyes pontján, uralva időt és teret. Egy idő után már annyi identitása volt, hogy még egy külön Kang Tanácsot is létrehoztak az időfolyamban létező variánsokból. Ezek a Kangok segítették egymást, de olykor háborúztak egymással. 
kep_2021-07-19_135101.pngKang elsődleges identitása Immortus, aki a többi Kanghoz képest vitathatatlanul nagyobb tudással rendelkezik. Több évtizednyi kudarc után elhagyta Kang nevű alteregóját és az időn kívülre, a 
Limbo Dimenzióba költözött. Felvette az új identitását és minden idejét az időfolyam megértésének szentelte. Itt találkozott az Időőrökkel, akik az Idő Mesterének képezték ki és az ő feladata lett az idővonal integritásának a fenntartása. Tudását és technológiai fejlettségét többek között a Bosszúállók manipulálására használta, különösen Skarlát Boszorkányt próbálta a maga módján kiiktatni. Immortus könnyűszerrel eltörölhetett problémás alternatív valóságokat, és az idővonalakból kinyert erő a nexus lénybe, azaz a boszorkányba áramlott át. Az időutazó azt remélte, hogy Wanda erejét felhasználva az egész idő felett uralkodhat majd, nem csak az Időőrök által kijelölt évezredeken. Mivelhogy Immortus már a Limbo Dimenzióban él, minden földi megjelenése a valódi Immortushoz köthető. Az Időőröktől elnyert különleges képesség révén még az X Földön pápaként eltöltött ideje sem hozott létre új alternatív változatot Immortusról. kep_2021-07-19_142931.pngEgy nap Nathaniel Richardsnak látogatója érkezett, a jövőbeli énje volt az, Kang. Azt remélte, ha megmutatja a tinédzsernek, hogy milyen sikereket ért el a jövőben, a fiatalabbik énje hamarabb nekikezd a hódításnak. Csakhogy Nathanielt a látottak inkább elborzasztották, undorodott attól, hogy mivé kell válnia és Kang terve visszafelé sült el. A jövőbeli énjétől kapott időutazó technológiát felhasználva a Bosszú Angyalinak a korába utazott, megalapította az Ifjú Bosszú Angyalait, a jövő csúcstechnológiáját felhasználva elkészítette a Vasember-szerű páncélját, és Vaskölyök néven harcolt Kang, a Hódító ellen. Miután megölte jövendőbeli változatát helyrehozhatatlan kárt okozott az időfolyamban, amit csak egyetlen lehetséges módon lehetett helyreállítani: vissza kellet térnie a saját idővonalára, hogy felvegye az időutazó diktátor identitását.

Nathaniel tanulmányozni kezdte az időfolyamot, megtanulta hogyan lehet benne utazni a történelem befolyásolása nélkül, és megpróbálta megakadályozni jövőbeli énjének a munkáját. Vaskölyökként alternatív univerzumokba utazott, hogy visszafordítsa az ott okozott károkat, majd visszatért az Ifjú Angyalokhoz, hogy segítsen a Fátum Doktor elleni harcban, viszont az összecsapás Cassandra Lang, azaz Kaliber halálával járt. Hangya (Scott Lang) lánya nem csak egy csapattárs volt Nathaniel számára, a szerelme is. Egyebek mellett ez az esemény is hozzájárult egy új identitás születéséhez.kep_2021-07-19_154940.pngImmortus Kölyök szerette volna túlszárnyalni elődeit, ezért a különböző idősíkok és jövők ismeretében szövetséget kötött Fátum Doktorral és Annihilusszal, annak reményében, hogy közös erővel legyőzhetik a Fantasztikus Négyest és az utódaikat. Fátum mindkettejüket alsóbbrendűnek tartotta magánál, így esélyük sem volt Mr. Fantasztikus és családja legyőzésére. A fiatal Immortushoz csatlakozott a felnőtt Kang szerelme, Ravonna is, aki ez esetben Reed Richards lánya, Valeria Richards volt (a TRN599-es Földről származó lányt Fátum bácsi úgy "formálta át", hogy Kang tökéletes társa, Ravonna Renslayer lehessen). Fátum árulását követően Immortus Kölyök visszatért az időfolyamba és újfent Kangként garázdálkodott.kep_2021-07-19_164903.png

Kissé eltörpül Kang következő két variánsa a fentebb említett identitások mellett, holott nekik is nagy szerepük van Kang történelmében. Victor Timely nevű változata egészen 1901-ig ment vissza az időben, ahol létrehozott egy Timely nevű várost Wisconsinban, és a korukat megelőzve talál fel dolgokat. Victor találkozott Phineas Hortonnal, akit ellátott a jövőből származó tudásával, és Horton ezt az információáradatot felhasználva alkotta meg első Emberi Fáklyát.kep_2021-07-19_170958.png

Az  időfolyamban bekövetkezett zavar miatt Kang különböző változatokra hasadt, ezek egyike a Qeng Vállalat vezetője, Mr. Gryphon. Kang 21. században rekedt személyiségének célja egy portál nyitása volt, melyen a Chiatauri armadát a Földre hozná. Titokban átvette az irányítást Vízió felett, hogy az android által keltsen viszályt az Angyalok között. A Bosszúállóknak sikerült minden alkalommal megakadályozni a terveit, s végül Thor a Mjölnir által visszaküldte az időfolyamba.

Kang nem csak egy Marvel gonosztevő, mondhatni ő az átjáró a Fantasztikus Négyeshez vagy az Ifjú Bosszú Angyalaihoz. Utóbbi gondolom már nem meglepő, hiszen erre már 2019-ben megtették az első lépést a Végjátékban, amikor Scott Langnek a felnőtt lánya, Kaliber nyitott ajtót. A WandaVision sorozatban megismerhettük Wiccant (Billy) és Spurit (Tommy), a Sólyom és Tél Katonája bemutatta Hazafit (Eli Bradley), és készülőben a Sólyomszem sorozat is, amelyben Kate Bishop veszi át a stafétát. Az eredeti csapatból már csak Hulkling hiányzik és az alapító Vaskölyök, vagy ő már itt is lenne a multiverzum révén?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geekworldexplained.blog.hu/api/trackback/id/tr2616631690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása