What If...?: Fekete Párduc mint Űrlord

2021. augusztus 21. 19:19 - Geek World Explained

Egy helyen a második rész összefoglalója és minden rejtett utalás

Folytatódik a Marvel legújabb észbontó sorozata, amelyben most annak lehetünk a tanúi, hogy mi lett volna, ha Wakanda trónörököse, T'Challa vette volna át Peter Quill helyét a Fosztogatók között.kep_2021-08-19_113210.png

Épp csak megismertük Carter Kapitányt Peggy Carter személyében, máris kaptunk egy új hőst, aki ezúttal nem Fekete Párducként lopta be magát a szívünkbe. A What If... T'Challa Became a Star-Lord epizód egy olyan alternatív valóságba vezeti a nézőt, amelyben Yondu Peter Quill helyett Wakanda hercegét viszi magával az űrbe. T'Challa hangját a néha Chadwick Boseman adta.

Spolier veszély a What if...? második részére vonatkozóan!

Miről olvashatsz majd ebben a cikkben?

  • A Nexus eseményről
  • A cselekmény időbeli elhelyezkedéséről
  • Milyen változások történtek a fő idővonalhoz képest
  • Kapcsolódó forrásanyagokról és
  • Rejtett utalásokról

A Nexus esemény

A What If... T'Challa Became a Star-Lord (Mi lett volna, ha T'Challa válik Űrlordá) részben T'Challa másik élete Yondu váratlan döntésének köszönhető, aki ahelyett, hogy ő maga indult volna Ego fiának, Peter Quillnek a keresésére, Sokkolóarcot és Kraglint küldte a Földre. Ugyan Yondu rájött a tévedésre, annyiban hagyja az egészet, mert meglátta a fiúban rejlő csillapíthatatlan kalandvágyat. A jelenben T'Challa igazi galaktikus hőssé vált, Peterrel ellentétben mindenki Űrlordként ismeri a Fekete Párducot, még Korath is, akinek az első Galaxis Őrzőiben halvány lila gőze sem volt arról, hogy ki az az Űrlord.

A Hatalom kövének a megszerzése után a Fosztogatók csapata - az újonnan besorozott Korath társaságában - elindulnak megünnepelni a legújabb sikerüket. A bárban nem akárkivel találkoznak; ebben az alternatív valóságban az Őrült Titán, Thanos letett a csettintésről, miután Űrlord ráébresztette, hogy máshogy is el lehet osztani egységesen az erőforrásokat az univerzumban. Az ünneplés közepette Nebula egy új melót ajánl a Fosztogatóknak.

kep_2021-08-21_165329.png

Long story short, a Fosztogatók Nebula vezetésével bejutnak a Gyűjtőhöz, hogy ellopják tőle az Élet Szikráját (Embers of Genesis), az ősi szupernovából származó tápanyagokban gazdag kozmikus port, amely képes terraformálni egész ökoszisztémákat. A keresés során T'Challa rátalál egy wakandai űrhajóra, s benne egy üzenetre az apjától, T'Chakától. Míg Thanos a már Gyűjtőt szolgáló Fekete Rend ellen harcol (akik egykor az emberei voltak) Nebula segítségével, Yondu és T'Challa próbál lépést tartani a Gyűjtő fegyverarzenáljával, amiben igazán ritka kincsek lapulnak, többek között Hela nekrokardjai és Amerika Kapitány pajzsa. Miután sikeresen megszerezték a férfi karkötőjét, amivel a cellák működését lehet kezelni, a két Fosztogató a begyűjtött lényekre bízza a Gyűjtő sorsát, s T'Challa visszatér az elveszettnek hitt családjához a másik családja társaságában. Wakanda trónörökösével ellentétben Peter Quill számára nem jön el a boldog befejezés. Az apja, Ego hosszas keresgélés után rátalált a Földön és ez a világnak a végét jelentette.

Hol helyezkedik el a második rész az MCU idővonalán?

A What If...? második részében a herceget ugyanabban az évben, 1988-ban rabolják el, akárcsak Quillt, ám a sorozat itt megtöri az eddig ismert idővonalat. Míg a Galaxis Őrzőinek a vezére 2014-ben jutott el a Morag bolygóra, addig T'Challa 2008-ban szerzi meg a Hatalom kövét a bolygóról, amit kizárólag 300 évente lehet elérni. Ebben az alternatív valóságban Thanos brutális egyensúlyteremtő terve is jóval előbb formálódott meg, hiszen a kő megszerzésével egy időben a Titán már a Fosztogatókkal bratyizik.

Milyen változások történtek a fő idővonalhoz képest?

A legnagyobb változtatásokat T'Challa személye érte el, tagadhatatlanul kihozta mindenkiből a legjobbat. Yondu és a brigádja már jóval előbb jó útra tért, mint James Gunn filmjében, ők voltak a galaxis Robin Hoodjai, akik a gazdagoktól loptak, hogy a szegényeknek adhassanak. S, ha már egy csapat törvényen kívülit sikerült jó útra terelnie, miért ne próbálkozhatna be Thanosnál is? Ahelyett, hogy harcba szállt volna Népirtás Kapitánnyal, rávilágította, hogy több mód is van az univerzum erőforrásainak a felosztására. Thanosra olyannyira nagy hatással voltak a fiú érvei, hogy beállt a Fosztogatók közé, akikkel együtt jobb hellyé változtatná az univerzumot mészárlás nélkül, bár továbbra is állítja, hogy a tervében van ráció.

Thanos lemondásából következik, hogy a Galaxis Őrzői ebben a valóságban nem alakult meg, hiszen Quill a Földön van, Drax egy boldog csapos képében mutatkozik, aki hálás Űrlordnak, amiért megmentette a népét a Kree inváziótól, de ami a legfontosabb az az, hogy a családja is életben van. A többi Őrző nem került még csak említésre sem. Ami pedig Nebulát illeti, a lány sokkal emberibben viselkedik, mi több Thanos fogadott lánya egészen elbűvölő. A kapcsolatuk persze itt sem az igazi, a szeme elárulja, hogy Thanos ebben az alternatív valóságban is módosítgatott a kék bőrű lányán, de ezúttal ő maga irányítja az életét, ráadásul a második rész végeztével a haláltól is megmenti az apját.

Miután Thanos dobta az intergalaktikus alvilág legkegyetlenebb vezérének a címét, a hátrahagyott űrt Taneleer Tivan, a Gyűjtő töltötte be. Nem csak Thanos szerepét vette át, de az embereit is, a Fekete Rendet, akik a gyűjteményének a biztonságáért kezeskednek. Taneleer gyűjteménye szinte megegyezik a filmben látottakkal is, csakhogy ezúttal olyan tárgyakat is megszerzett, amikre az MCU-ban eddig nem volt példa. A leglenyűgözőbb ereklyéi között megtalálható Malekith tőre, Amerika Kapitány pajzsa, Thor Mjölnire és Hela Nekrokardjai is. Ezek mind azt bizonyítják, hogy a Gyűjtő milyen óriási hatalomra tett szert az egész világon.

Akárcsak Carter Kapitány esetében, a befejezés ezúttal is máshogy ér véget, ugyanis Ego ezúttal sem adta fel, hogy megtalálja az örökösét. Aki emlékszik a Galaxis Őrzői 2. részére, az tudja jól, hogy az élő bolygó nem jófejségből kereste meg elveszett fiát, tudniillik a fia erejével a saját erőforrásait akarta növelni a terjeszkedése érdekében.

Háttérinfó

Ahhoz, hogy igazán teljes legyen a kép a What If...? második részét illetően, elengedhetetlen a Galaxis Őrzői első és második része, a Fekete Párduc, illetve a Bosszúállók: Végtelen háború. Amennyiben képregényes fronton néznétek szét, hogy ki volt még Űrlord és T'Challa milyen más szerepeket töltött be, akkor ez a három képregény tetszeni fog nektek.

  • Guardians of the Galaxy Vol 4 #1 - Amikor Peter Quill menyasszonya, Kitty Pryde aka Árnymacska volt Űrlord

  • 100th Anniversary Special - Guardians of the Galaxy Vol 1 #1 - Quill halála után Gamora vette át a nevét.

  • Secret Warps: Arachknight Annual Vol 1 #1 - Ugyan a képregényben szereplő T'Challa Odinson nem egészen az a T'Challa, akit a nagyközönség ismer, a készítők Ghost Panther és Iron Hammer összemosásával alkották meg, akiket pedig Fekete Párduc, Thor, Vasember és a Szellemlovas ihletett.

Rejtett utalások

kep_2021-08-21_163919.png

Az első rész sem szűkölködött easter eggek terén, ámbár ezzel szemben a második rész igazi kincses bánya. Természetesen T'Challa ábrázolásakor a kütyüi és a ruhái mutatnak némi hasonlóságot Quill felszereléseihez képest, és Korath ezúttal tudta kicsoda Űrlord, még meg is hajolt volna, ahogy Bruce Banner tette a Végtelen háborúban. T'Challa hasonló űrhajóval rendelkezik, mint Quill, csak amíg Peter Alyssa Milanóról nevezte el, addig a másik Űrlord Nelson Mandeláról, és ha ez nem mond nektek semmit arról, hogy mennyire különböző értékrendekkel rendelkezik a két Űrlord, akkor semmi sem. 

kep_2021-08-21_164251.png

Ami Thanost és lányát illeti, a Marvel felhasználta a jól bevált "adoptált" poént a családi kötelékük kapcsán, ahogy korábban Thor és Loki esetében is. Annak ellenére, hogy sikeresen megszabadult bántalmazó apjától, Nebula még mindig neheztel az öregére (ez érthető is), T'Challa pedig folyamatosan próbálja elsimítani a köztük lévő furcsa viszonyt. Két flörtölés között a wakandai herceg azt is megemlíti Nebulának, hogy az apja tényleg megváltozott, és kertészkedni kezdett, utalva a Bosszúállók: Végjáték nyitójelenetére.

kep_2021-08-21_164747.png

A Gyűjtőnek már a Galaxis Őrzőiben is gigászi gyűjteménye volt, ez a kollekció a What If...? sorozatban pedig csak nagyobbra nőtt. Ahogy a filmben, a sorozatban is Cosmót, az űrkutyát pillanthatjuk meg, akit még a szovjetek küldtek az űrbe és mindkét valóságban a Gyűjtőnél landolt. Cosmo után egy sötét elf következik, az ő fajtája a Thor: Sötét világban szerepelt először. Howard, a kacsa sem számít újdonságnak Tivan csecsebecséi között, noha a többi rabbal ellentétben nagyobb szerep jutott neki. Ő vezeti el T'Challát az Élet Szikrájához, s miközben útbaigazítást ad Űrlordnak, megemlíti a jégóriásokat és a kronaniakat is, akik szintén a privát kiállítás részei. Előbbi a Thor első részéből lehet ismerős Loki miatt, utóbbi faj pedig a Thor: Ragnarökben jelent meg Korg képviseletében. Howard nem kíséri el végig T'challát, megáll egy bárnál, ahol a pultban álló robot pont úgy néz ki, mint amelyik kiszolgálta Valkűrt a Ragnarökben.

kep_2021-08-21_164907.png

A keresés során T'Challa egy járművekkel teli garázsba ér, ahol a wakandai űrhajó mellett megtalálható Peter Quill Milanója, a Nova Hadtest egyik hajója, Ronan Necrocraftja, a Nagymester gépe, Marvel Kapitány repülőgépének a prototípusa, Hangya kvantumbuborék hajója, egy Quinjet a S.H.I.E.L.D.-től, de még a Star Warsból származó X-Wing is.

kep_2021-08-21_165055.png

Szó volt már Taneleer Tivan fegyverarzenáljáról, amelyek között megtalálható Korg keze, persze lehet, hogy Tivan másik kronani teremtménytől szerezte, ámde azt mondta egy fecsegő kronaniról törte le, és Korg eléggé szószátyár. Kapi pajzsa és Thor pörölye felveti a kérdést, hogy a Gyűjtő legyőzte volna a Bosszúállókat? Nos, az biztos, hogy a sötét elfek vezetője, Malekith mellett Helát is biztosan legyőzte, mert nem túl valószínű, hogy az Alvilág királynője csak úgy kölcsönadta volna a fejdíszét, amivel fegyvereket tud manifesztálni. A Gyűjtő végül úgy járt, ahogy a fő idővonalon a testvére, a Nagymester: az életét a kiszabadított egyedek kegyelmére bízták.

És ami Petert illeti, ugyanazt a narancssárga-fekete fülhallgatót használja, mint a filmekben, az elhunyt édesanyja válogatását hallgatva. De ami még érdekesebb, hogy Quill abban az étteremben dolgozik, amelynek a közelében az apja évekkel ezelőtt elvetette a magját. A fő idősíkon ez az étterem, a Dairy Queen Ego terjeszkedése során összedőlt.

Ha tetszett a cikk, további bejegyzésekért kövess minket Facebookon és Instagramon!

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geekworldexplained.blog.hu/api/trackback/id/tr516664776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.09.06. 09:46:56

#wakandaforever

méltó búcsú a királytól!
süti beállítások módosítása