Sweet Tooth:Honnan ered a vírus és hogyan kapcsolódik Gushoz?

2021. június 20. 17:58 - Geek World Explained

Az első évadban ugyan többször is említésre került, hogy vajon hogyan jött létre a H5G9 vírus és a hibrid gyerekek, de még mindig sok a talány a kórral kapcsolatban.kep_2021-06-19_102102.png

A Sweet Tooth sorozat a mi valós pandémia helyzetünk miatt nagyon is időszerű, a készítők keresve sem találhattak volna jobb alkalmat a premierre. A Covid-19 még a forgatásra is beszivárgott oly módon, hogy a valós életben alkalmazott óvintézkedések és figyelmeztetések a Dr. Singh kertvárosi életét bemutató jelenetekben is megmutatkozott. Az 1. évad elkezdte felgöngyölíteni a járvány eredetét és azt, hogy milyen kapcsolat fűzi a H5G9 vírust a hibridekhez, azonban az évadzáró epizód nem adott választ minden kérdésre. Talán nem fog senki sem meglepődni azon, hogy a világjárvány kitörése után az emberek egymásnak estek és bűnbakokat kerestek, az összefogás helyett. Így váltak a hibridiek közellenséggé, miután a vírussal szinte egyszerre jelentek meg. De vajon tényleg összefügg a kettő és követni fogja a sorozat a képregénybeli vírus eredetét?kep_2021-06-19_213255.png

Coloradóba eljutva Gus találkozik Judyval, aki együtt dolgozott Pipivel a Fort Smith Laboratóriumnál. Gus megtudja, hogy Pipi a laborban hozta létre őt és Pupa sem az, akinek gondolta. Judy megemlíti, hogy nem tudja pontosan, hogyan alkotta meg Pipi Haspókot és hogyan kapcsolódik a vírushoz, mert a projektjének a részleteit elzárva őrizte, a vírus pedig egy teljesen különálló terv volt Gusszal egy időben. Csupán annyit árult el Judynak a kutatásáról, hogy "minden éremnek két oldala van". Az utolsó részben kiderül, hogy Pipi életben van és feltehetőleg Alaszkában kutat a gyógymód után. Amennyiben elolvastátok a cikkünket arról, hogy miben különbözik a sorozat a képregénytől, akkor már tudjátok, hogy Alaszka kulcsfontosságú helyszín a történetben, mert közvetlenül kapcsolódik a vírushoz.

Spoiler veszély a képregényre vonatkozóan!

kep_2021-06-19_144944.png

Jeff Lemire sem siette el a válaszadást a meséjében. Egészen a 26. részig kellett várni mire megismerhetjük Dr. James Thacker orvost egy visszaemlékezés során. 1911-ben járunk és a legénységével Alaszkába tart, hogy megkeresse a húga vőlegényét, Louis Simpsont, aki több hónapja eltűnt. Louis misszionárius küldetésre indult, szerette volna megismertetni a fókazabáló vademberekkel Istent és tanait. Egy hosszú utazás után végül megtalálják Simpson elhagyatott hajóját és végül a misszionáriusok táborát, ahol szörnyű látvány fogadja őket. Holttestek mindenhol, sérülésnek semmi nyoma, így arra gyanakodnak, hogy valamiféle kór vihette őket el. Thacker meglepetésére Simpson váratlanul megjelenik a hittérítők templománál és beszámol neki arról, hogy minden miatta történt, mert magára haragította az isteneket.

Nem sokkal a megérkezésük után Louis egyre több időt töltött az eszkimókkal vagy ahogy ők hivatkoznak magukra, az inuitokkal. Rájött, hogy nem egy tucat barbár ember él itt, mint ahogy azt hitte, és a törzs is lassacskán befogadta őt. Szerelembe esett az egyik inuit nővel, akit feleségül is vett és ezután jött csőstül a baj. Egy vadászat során leszakadt a társaitól és egy barlangban találta magát, ami tele volt ajtónyílásokra emlékeztető kőtáblákkal, mindegyiken más-más állat képe szerepelt. Louis kinyitotta az egyik ilyen ajtót és egy szarvasember csontvázát találta meg. A társai azonnal kivitték a férfit onnan, a törzs rettegni kezdett, mert az egykori hittérítő kiszabadított valamit.

kep_2021-06-19_223633.png

A törzs sámánjától tudjuk meg, hogy a szent barlangba csak ő léphet be és amit látott az az istenek nyughelye. Amikor a földi testük meghal a szellemük szabad lesz, azonban a testük ott pihen egészen addig, míg egy nap vissza nem térnek közénk. Louis az inuit istennek, Tekkeitsertoknak a nyughelyét tárta fel. Az ő nyugalmát zavarta meg Simpson, feldühítve ezzel a föld és a vadászat istenét, az északi égbolt védelmezőjét, de vele együtt a többi istent is, ezért Louisnak fizetnie kell a tetteiért. A sírbolt feltárása után a felesége egy fiúnak adott életet, csakhogy ez a fiúcska pont olyan agancsokkal született, mint Gus. A gyermek születését követően eleinte csak a misszionáriusok betegedtek meg majd haltak bele a kórba, ám idővel az inuit törzsnél is felütötte a fejét a kór.

Thacker mindenáron vissza akarta vinni Louist Angliába, ám ő hajthatatlan volt. Úgy gondolta a sors neki ezt az életet szánta, a hibrid gyermek felnevelését és az orvos barátjának a feladata az, hogy elvigye a kórt magával Angliába, így megtisztulna a világ. Az emberek ideje véges, nem méltóak erre a földre, ezért az ártatlanok, az állatok visszaveszik tőlünk.

A történettől elborzadva Thacker és a csapata lemészárolja az inuitokat, csak Louis és a fia marad életben. A doki rávette egykori barátját, hogy vezesse el őket a barlanghoz, s miután maga is szemügyre vette az istenek nyughelyét bedobta a csecsemőt a barlangba és lezárták a bejáratot. Úgy gondolta, ha a baba meghal, a kór sem fog tovább terjedni. Nagyobbat nem is tévedhetett volna. A hajóra visszatérve Simpson halt meg először, hamarosan követte a legénység is míg már csak Dr. James Thacker maradt egyedül. Az utolsó mondatai a naplójában arról szólnak, hogy kísérti őt a csend, a síri csend, ami akkor következett be, miután bedobta a babát a barlangba és többé már nem sírt. S amitől a legjobban félt, az be is következett: körülbelül egy évszázad múlva a Fort Smith rátalált a barlangra, az ott talált maradványokat begyűjtve kísérletezni kezdtek és az istenek haragja ismét lecsapott.kep_2021-06-20_170826.pngVoltaképpen nem a hibridek okozták a vírust, de közvetlen kapcsolatban állnak vele. Ugyan nem erősítették meg, de a 2. részben a támadás során a Gus mögött látható szarvas utalhat arra, hogy Haspók valamiféle kapcsolatban állhat Tekkeitsertokkal. Ezen kívül Pipi és Richard randiján is szóba kerül az inuit isten, csak kicsit máshogy amikor hazafelé sétálva kiszúrják az Orion csillagképet. A görög mitológiában Orion nem csak félisten volt, de egyben félelmetes vadász is. Richard azonban hozzáteszi azt is, hogy ugyanezt a csillagképet a keleti kultúrában Mrigaként, azaz szarvasként ismerik. A csillagkép kétféle értelmezése együttesen a vadászat istenét és a szarvas istent alkotja, azaz Tekkeitsertokot. Emellett, Pipi jegyzetei között van egy fotó, amit még Medve is alaposan szemügyre vesz, egy régi, elhagyatott hajó képét. Ugyanez a kép látható Alaszkában, Pipi bázisán. Amennyiben ez az a hajó amin Thacker utazott és Pipi asztalán látható jegyzetek is tőle származnak, akkor elképzelhető, hogy már a 2. évadban belecsöppenhetünk az inuit cselekményszálba.

Ugyan a Sweet Tooth adaptációja több ponton is változtatott, az 1911-es esemény szerves része a történetnek. Egy 2013-as interjúban Lemire úgy nyilatkozott, hogy el sem tudná képzelni, hogy ne szerepelne a sorozatban az expedíció, hiszen oly sok mindent befolyásol a történet végén. A Sweet Tooth első évada gyakorlatilag csak a vírus a hibridek között fennálló tudományos kapcsolatra összpontosított eddig, így valóban érdekes lenne, ha a következő évadban kiderülne, hogy isteni büntetésről van szó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geekworldexplained.blog.hu/api/trackback/id/tr4116598302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása