Sweet Tooth: Miben különbözik a képregényektől?

2021. június 18. 15:13 - Geek World Explained

Június 4-én debütált Netflixen a bájos fantasy, amely Jeff Lemire poszt-apokaliptikus képregényén alapul és ami sokkal sötétebb hangvételű, mint az élőszereplős adaptáció.kep_2021-06-16_113331.png

A széles körben elismert képregény 2009-től 2013-ig futott, majd 2020-ban Sweet Tooth: The Return címmel egy hatkötetes újjáélesztő minisorozatként jelent meg a DC Black Label jóvoltából. A Netflix az eredeti 40 számot megélt történetet dolgozta fel Robert Downey Jr. és felesége, Susan Downey segítségével. Eredetileg érettebb közönségnek szól az alkotás, de a változtatásokkal egy igazán élvezhető családbarát produkciót kapunk, amely még így is bőven tartalmaz sötétebb tónusú pillanatokat. De hogyan is nézne ki ez az elbűvölő poszt-apokaliptikus sorozat, ha a rendezők és a producerek úgy döntenek, hogy hűek maradnak teljesen a forrásanyaghoz?

Ne görgess tovább, ha nem szeretnél spoilereket olvasni a sorozatról és a képregényről!

Nos, az már biztos, hogy merőbben más lenne az adaptáció hangvétele, mivel Lemire nem finomkodott a vírus okozta pusztítás következményeinek a bemutatásával. A sorozatban több ponton is utalnak arra, hogy a társadalom eléggé elvadult, erőszakossá vált. Ahogy Jepperd is mondta vagy te ölsz meg valakit vagy téged ölnek meg. Így is jócskán akadnak olyan jelenetek amik egy szenzitívebb lelkületű nézőnek megrázóak lehetnek, ám ennek ellenére minimálisan mutatják be a hibridek ( részben állat, részben ember) ellen elkövetett erőszakot. Belegondolni is rémes, hogy egy medvecsapda felhasználásával verik szét valakinek a koponyáját, de az alkotók minél jobban próbálják megóvni ennek a látványától a nézőt. Nem úgy, mint Lemire, aki annyi vért rakott a Sweet Tooth képregénybe amennyit még Tarantino se használt fel az eddigi filmjei során. Egy ponton még Gus is rákényszerül a gyilkolásra, mikor egy másik hibrid fejét veri szét egy tégla segítségével.

A Sweet Tooth sorozat különösen embergyűlölő, az embereket igazi szörnyetegekként ábrázolja az író. Ez alól Jepp sem kivétel és elég hasznos a csapat számára, hogy különösen ért a gyilkoláshoz, de csak akkor válik hőssé, amikor már a rosszfiúkat darálja, akik megérdemlik a halált. Az sem elhanyagolható, hogy Jeff Lemire a 40 rész során erősen érzékelteti az olvasóval, hogy a Földnek még jót is tett ez a pusztítás, a bolygó jobban jár az emberek jelenléte nélkül.kep_2021-06-17_153451.pngTommy Jepperd, a.k.a Óriás megalkotása során Lemire-t egy idősebb Frank Castle (Megtorló) ihlette meg. És míg a sorozatban a szíve mélyén jóság van és melegség, addig a képregénybeli hokis (biza, ez is más, az adaptációban focizik) az ígérete ellenére Gust nem egy paradicsomba viszi el, ami az ő fajtájával van teli, inkább eladja Abbot tábornoknak, hogy kísérleteket hajtsanak végre a fiún a gyógymód reményében, cserébe Jepp visszakapná a feleségének a holttestét. Szerencsére még időben meggondolja magát és megmenti Gust és Alaszkába indulnak válaszokat keresve. A fantasy-sorozatban Jeppnek a túlélésen kívül nincs más ambíciója, Gus önjelölt gyámjaként elviszi a fiút Coloradóba, csak az a bibi, hogy Jepperd egykor Abbot emberei, az Utolsók közé tartozott. 

kep_2021-06-17_153602.png

Gus apja, Richard alias Pupa esetében megtartották az eredetét, miszerint gondokként dolgozott az intézménynél, de a Netflixes Pupa sokkal jobb apa volt Haspók számára. Lemire Pupája az elszigeteltsége során elvesztette józan ítélőképességét, a szellemi képességeinek nagy részét és istenfélő emberré vált, aki még egy Bibliát is írt. Az újdonsült vallási fanatikus a vírusról úgy írt, mint a bűnösök méltó büntetéséről. Az élőszereplős Pupa azonban sokkal melegebb és barátságosabb környezetben neveli a fiút és meséken keresztül hagy hátra nyomot Gusnak, ami elvezetheti őt Coloradoba az anyjához, Pipihez.

kep_2021-06-17_153759.png

Dr. Singh miután a feleségét elvesztette eltökélte magát, hogy kerül amibe kerül, de megtalálja a gyógymódot, ezért kezdetben készségesen kísérletezett a hibrideken Abbot csapatának a tagjaként. Rátalál Pupa Bibliájára, melynek elolvasása után Gust tartja az új istennek, vezekelni kezd a tetteiért és megpróbál segíteni Jepperdéknek Alaszkába utazni, ahol választ kaphatnak a kérdéseikre.  Az élőszereplős változatban Aditya Singh története továbbra is a családi életére összpontosít, csak sokkal nagyobb jelentőséget szentelnek neki. A felesége, Rani miatt próbálkozott különféle gyógymódokkal elkerülve a kínzást, a hibrideken való kísérletezéseket, mert ez ütközik az erkölcseivel, de Abbot mégis rákényszeríti erre az útra a nő felhasználásával. Az utolsó részben megismerkedik Haspókkal és egészen lenyűgözi őt, de ez esetben nem az isteni csoda miatt, inkább tudományos értelemben.

kep_2021-06-17_153836.png

Az Állathadsereg egy igazi fertő, egy elkorcsosult szekta amit az elmebeteg és szadista Glebhelm  vezet. A felesége 5 kutyakölyköt szült neki, Glebhelm pedig hagyta, hogy a hibrid gyerekei megegyék az anyjukat, ezután fegyverként használta őket. Összegyűjtötte a hasonló gondolkodású elborult egyéneket és fő céljukká vált a hibridek szenvedése, mert természetellenes förmedvényeknek tekintették őket. Ezzel ellentétben a Netflixes Állathadsereg nem ennyire sötét és ördögi. Pont ellenkezőleg vélekednek a hibridekről, szerintük ők a természet csodái, akik által megtisztulna az emberiség. És habár elárvult gyerekek alkotják a csoportot, nem jó ötlet alábecsülni őket, mert mindegyikük jól képzett harcos és még egy tigrisük is van elfekvőben. A csapat vezetője Medve volt, míg Tigris át nem vette az uralmat, ezt követően Medve csatlakozik Gus és Jepp kompániájához. Apropó, Medve! Medve neve eredetileg Becky és ugyan ő sorozat kitalációja, a nevét az egyik Sweet Tooth képregény karakteréről kapta. Még a történet elején Óriás és Gus egy olyan városba érkezik, ahol egy család nőket rabol el, hogy aztán prostitúcióra kényszerítse őket. Óriás megment két nőt, Lucyt és Beckyt, akik a csapatuk tagjaivá válnak.

kep_2021-06-17_154134.png

A könyvekben a Menedék egy csapda, amit Abbot arra használ, hogy becsalogassa a hibrideket. A sorozat másik új karaktere Aimee, Turcsi nevelőanyja, aki a coloradói állatkertben hozza létre a hibridek menedékét, ami biztonságos is egészen a tábornok megszállásáig. A képregény fináléjában már egy idősebb Gus alapít egy menedéket, hogy megvédje a fajtáját. És ami Turcsit, alias Wendyt illeti, a sorozatban ő Medve rég elveszett testvére, így a szerepe még fontosabbá válhat, mert már nem csak Gus lelki társaként lehet jelen. 

kep_2021-06-17_154312.png

Lemire képzeletében Gust az Alaszkában talált DNS mintákból hozták létre a Fort Smith tudósai, amit egy szent kamrában találtak miután feltárták az őslakosok által imádott istenek szentélyeit. Richard, azaz Pupa ellopta ezeket az információkat a laborból és emiatt változott meg drasztikusan a szemlélete, lett belőle vallási fanatikus. A sorozat szerint Pipi hozta létre Gust mikróbák által, amit szintén Alaszkában találtak. Pipi is egy új karakter, aki vakcinák gyártásával foglalkozik a Fort Smith szolgálatában. Célja az emberek gyógyítása a vakcinák által, ha már a férjét nem sikerült megmentenie.

kep_2021-06-17_155028.png

A sorozat több képregényes szálat kihagyott feltehetőleg a vidámabb hangvétel miatt, az utazásuk is lényegesen rövidebb lett, mert Wyomingból csak Coloradóig kellett utazniuk Alaszka helyett. A sötétebb események elhagyása, finomítása cseppet sem árt a történetnek, a néző így is sejti milyen sok szörnyűség történt ebben a világban a H5G9 elszabadulását követően, és végig ott pislákol a remény Gus lényében. Ebben segít James Brolin is narrátorként, aki által Jeff Lemire horror fantasyja egy igazi mesévé válhatott. A Netflix még nem jelentette be a 2. évadot, de bőven van még miből dolgozniuk, az első évadhoz csupán 12 részt használtak fel a 40-ből és az biztos, hogy nem mostanában kaptunk egy ilyen édes, lebilincselő fantasy-sorozatot, ami megérdemli a folytatást.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geekworldexplained.blog.hu/api/trackback/id/tr5416595158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása