What if...?: Peggy Carter mint Carter Kapitány

2021. augusztus 13. 09:37 - Geek World Explained

Egy helyen az első rész összefoglalója és minden rejtett utalás

Augusztus 11-én elstartolt a Marvel legújabb What if...? névre hallgató sorozata a Disney+-on. Az első epizódban Peggy Carter lép Steve Rogers helyébe.

kep_2021-08-11_221921.png

Ahogy a többi MCU film és sorozat, a What if...? is hosszú képregényes múlttal rendelkezik. 1977 és 1998 között a Marvel Comics olyan sorozatot készített, amely azt járja körbe, hogy milyen más életük is lehetett volna bizonyos hősöknek és gonosztevőknek. A sorozat házigazdája mind a képregényben és a sorozatban is Utau, a Szemlélő. A mindent látó idegen faj esküt tett, hogy közbeavatkozások nélkül csak szemlélik a világegyetemet. Ezekben az alternatív univerzumokban olyan események is megtörténhettek, mint Pókember csatlakozása a Fantasztikus Négyeshez, X Professzor lett Buldózer vagy Megtorló családja ezúttal túléli, és az elhunyt Frank Castle helyett a felesége lép a helyébe a két gyermekükkel együtt.

Tulajdonképpen a What if...? a végtelen lehetőségek prizmája, ahol egyetlen döntés (igen Sylvie, főként a te döntésed) végtelen alternatív valóságokat hozhat létre, azaz a Marvel fő idővonalának, a 616-os Földnek az alternatív változatait. Ez történt Margaret "Peggy" Carter ügynökkel is, aki Steve Rogers helyét és pajzsát vette át, miután a Loki évadzáró epizódjában Loki variánsa, Sylvie kitárta a multiverzum kapuit.

Spolier veszély a What if...? első részére vonatkozóan!

Miről olvashatsz majd ebben a cikkben?

  • A Nexus eseményről
  • A cselekmény időbeli elhelyezkedéséről
  • Milyen változások történtek a fő idővonalhoz képest
  • Kapcsolódó forrásanyagokról és
  • Rejtett utalásokról

Mi volt Peggy Carter Nexus eseménye?

kep_2021-08-12_082121.png

A What if... Captain Carter Were The First Avenger (Mi lett volna, ha Carter kapitány lett volna az első Bosszúlló) címmel ellátott epizódban Peggy ezúttal úgy döntött, hogy a laborban marad a kísérlet befejeztéig, így többé-kevésbé, de sikerül megakadályozni a Hydra ügynök cselszövését. Dr. Abraham Erskine sajnos ebben a valóságban is életét veszti, Rogers is súlyosan megsérült, így csak egy esélyük maradt arra, hogy ne vesszen oda a szuperkatona-projekt: Peggy Carter kapja meg a szérumot.

Az első rész nagyjából megegyezik az Amerika Kapitány: Az első Bosszúálló történéseivel, leszámítva azt, hogy Peggy ruhája és pajzsa nem egészen az, amit Kapin megszokhattunk. Peggy akár Britannia Kapitányként is védhetné a hazáját a II. világháború idején, azonban a sorozat készítője, A.C. Bradley megerősítette, hogy ő csak simán Carter Kapitány. "Nem rejti el az arcát, akkor mégis miért kéne álnevet viselnie?"

A Tesseract megszerzése után, Howard Stark készít Steve Rogersnek egy Hydra Taposó páncélt a kozmikus kocka erejével - ami Vasember legelső páncélját idézi -, hogy megfelelő segédje lehessen a Kapitánynak a Hydra ellen folytatott küzdelemben. Vörös Koponya ezúttal a Hydra bajnokát, Shuma-Gorathot akarja megidézni a Tesseract által, de a fagyi visszanyalt, amikor a szörny megölte idézőjét. A szomorú vonat incidens során Bucky helyett Rogers zuhant le, de hála Stark páncéljának a végső harc során visszatért a barátaihoz. Peggy csak egyetlen módon tudta legyőzni a szörnyet, csakhogy ehhez fel kellett áldoznia magát. Shuma-Gorath egy portálon keresztül érkezett és azon is távozott, Carter Kapitány társaságában. 70 évvel később Carter ugyanazon a portálon át tér vissza, amelyen a 2012-es Loki érkezett a Bosszúállók filmben. A nőt Sólyomszem és Nick Fury fogadja, tőlük értesül a háború kimeneteléről és az eltelt 70 évről.

Hol helyezkedik el az első rész az MCU idővonalán?

kep_2021-08-12_203805.png

Peggy Nexus eseménye, amely eltérítette a Szent Idővonalat 1943 júniusában történt, egész pontosan június 22-én (az egzakt dátum a 2013-as Marvel's Captain America: The First Avenger adaptációból származik). A találkozó helyszíne pedig a két S.H.I.E.L.D. ügynökkel a legelső Bosszúállók filmet idézi, így ahogy Steve, Peggy is 2012-ben találja magát.

Milyen változások történtek a fő idővonalhoz képest?

Chester Phillips ezredes életét veszti a Hydra támadása következtében, a helyére pedig Colonel Flynn parancsnok került, így ő lett a S.H.I.E.L.D. intézmény elődjének, a Stratégiai Tudományos Tartaléknak az új vezetője. Mivel Peggy Carter Britannia Kapitányként eltűnt a szörnnyel együtt, a fő idővonallal ellentétben, nem ő volt a S.H.I.E.L.D. egyik alapítója.  Emellett Stark rájött, hogyan lehet a Tesseractot energiaforrásként használni, és megalkotta Steve Rogers számára az első generációs Vasember páncélt, a Hydra Taposót, amelyet a II. világháborúban használtak. Ez azt jelenti, hogy a Vasember prototípusát nem 2008-ban, hanem 1943-ban fejlesztették ki, 70 évvel megelőzve a technikai fejlettségüket.

Ugyan az előszereplős adaptációban a Hydra sosem adta fel és még a S.H.I.E.L.D.-be is beépült, ebben az alternatív valóságban jó eséllyel elvesztették a titkos fegyverüket, miután Bucky Barnes nem vált a bábjukká Tél Katonája néven. Bucky barátja, Steve volt az, aki ezúttal elveszítette szerelmét, s ugyan nincs tisztázva, de szép gesztus lenne, ha ezen az idősíkon Rogers vette volna át Carter helyét a S.H.I.E.L.D. megalapítása során. Vörös Koponya pedig feltehetőleg sosem került a Vormirra, hogy a Lélekkövet őrizze, ugyanis Shuma-Gorath elég gyorsan elintézte a nácit, akitől még Hitler is tartott.

Háttérinfó

kep_2021-08-12_203909.png

Ahhoz, hogy pontosan megértsük hogyan változtak meg az események az első epizódban, érdemes megnézni az Amerika Kapitány: Az első Bosszúálló, a rövidke Marvel-kisfilm: Carter ügynököt, illetve a Bosszúállókat.

Amennyiben a filmek nem elégítenék ki a kíváncsiságotokat, íme 6 What if képregény Amerika Kapitánnyal kapcsolatosan és egy különleges kiadás melyben Peggy Carter ezúttal tényleg Amerika Kapitány.

  • Exiles Vol 3 #3 & #8
  • What If Vol 1 #5 - What If Captain America Had Not Vanished During World War II? 
  • What If Vol 1 #44 - What If Captain America Were Revived Today?
  • What If Vol 1 #28-29 What If Captain America Had Led an Army of Super Soldiers in World War II? 
  • What If Vol 1 #67-68 What If Captain America Was Revived in 1994? 
  • What If Vol 2 #103 What If… Starring Captain America: The Unknown Soldier 
  • What If? Age of Ultron Vol 1 #4

Rejtett utalások

Ahogy az lenni szokott, a Marvel alkotásai tele vannak rejtett utalásokkal amik vagy a képregényes világra vonatkoznak, vagy a filmeket kapcsolja össze egy apró kapoccsal. 

kep_2021-08-21_134447.png

Kezdjük a sort Carter Kapitánnyal, akinek az átalakulása hűen tükrözte a filmbeli Rogers transzformációját, illetve Howard Stark és az ezredes reakcióit is, azonban Peggy megúszta a propagandafigura szerepét, s egyben a lejáratását. Peggy legtöbb jelenete megidézi Amerika Kapitány ikonikus pillanatait, például amikor egy motoron ülve rohamozza meg a németek, ez egyaránt utal Kapi első filmjére, Bosszúállók: Ultron korára is. És persze nem maradhat ki a hasonlóságok közül a beígért tánc sem, csakhogy ezúttal Peggy maradt adós vele.

kep_2021-08-21_134519.png

Ami Steve Rogerst illeti, ebben a valóságban úgy tűnik örökre ráragadt a vézna kölyök Brooklynból becenév, a Hydra Taposó páncéljára pedig még a Brooklyn felirat is felkerült. A barátja, Bucky is megúszta a zuhanást, Peggy még időben elkapta és visszahúzta, Barnes pedig úgy érezte, hogy a szuperkatona majdnem letépte a karját. Egyértelmű célzás a fő idővonalon tevékenykedő Tél Katonájának a karjára.

Ha tetszett a cikk, további bejegyzésekért kövess minket Facebookon és Instagramon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://geekworldexplained.blog.hu/api/trackback/id/tr516657156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.08.17. 09:28:02

Peggy lazább, jobb Kapitány, mint Steve valaha is volt az MCU-ban.
süti beállítások módosítása