Az Amazon is berobbant a szuperhősök világába

2021. május 12. 11:23 - Geek World Explained

Mi történik akkor, ha fogunk egy csapat hőst, rengeteg vért és egy adag korrupciót? Kapunk egy nagyon véres, brutális és a műfajnak görbe tükröt mutató briliáns sorozatot. Ez esetben kettőt is.

kep_2021-05-11_162926.png

Több, mint egy évtizede, hogy a szuperhősök uralják a mozikat, mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse aki él-hal a Marvel és a DC filmjeiért. Az MCU már egy kész univerzumot tárt elénk, a DCEU csak most kezd alakulni és az Amazon is úgy döntött, hogy nem akar kimaradni a jóból, ám ők egy egészen másik oldalról közelítették meg ezt a műfajt. Dobták a cukormázas szuperhősök ötletét, akik eredendően jók és elhozták a hatalomtól megrészegülő és korrupt szuperhősöket. Garth Ennis és Darick Robertson által készített The Boys élőszereplős adaptációjával indítottak 2019-ben, ami olyan sikeres lett, hogy hamarosan már a 3. évadot nézhetjük. Ezt követte Robert Kirkman és Ryan Ottley műve, az Invincible, amit animáció formájában tálaltak.

Megvan még a Watchmen ugye? A műfaj egyik legkorszakalkotóbb képregénye, amiben nincs mázlifaktor, a hősök nem ússzák meg csak úgy, nem fog jönni egy váratlan megmentő, mint ahogy az a Bosszúállók - Végjátékban történt a nagy csata során. Alan Moore és Dave Gibbons felejthetetlen és egyben meghatározó alkotását a mai napig a modern irodalom legjobbjaival emlegetik egy lapon. Az Invincible és a The Boys előtt korábban csak a Watchmen merte ily módon lerántani a szuperhősökről a leplet. Ám ez a két alkotás nem akar Watchmen kopi lenni, egészen más szempontok alapján közelítik meg a maguk alternatív világát.

Állj! Ne görgess tovább, ha még egyik sorozatot sem láttad, de tervben van és utálod a spoilereket!

boys.jpgA The Boys sorozatban és a képregényben egyaránt van egy egyfajta kifigurázás. Talán még egy kevésbé hozzáértő is kiszúrja, hogy a Hetek csapatnak a tagjait már látta valahol, valamiért nagyon ismerősek. Nos azért, mert ők főként a DC Igazság Ligájának a torz, perverz és istenkomplexusos változata. Ebben a sorozatban lényegében a hősök a gonosztevők. Vegyük példaként a szupik vezérét, Hazafit, aki lehetne a jóságos és becsületes Superman, azonban az istenkomplexusa miatt inkább egy nárcisztikus zsarnok, akiben már szemernyi emberség sincs. Megmenthette volna a repülőgép utasait? Igen. Ha nem is mindet, de lett volna túlélő, azonban még egy ilyen szörnyű katasztrófát is képes volt úgy kihasználni, hogy ez főként neki és a Voughtnak  legyen kedvező. Az ilyen “hősök” miatt alakult meg a Boys. Mindegyiküknek megvolt az oka, az ő járulékos veszteségük, hogy miért nyírják ki a szupikat, és az ügy érdekében kénytelenek félredobni az erkölcseiket, hogy a korrupt hősöket nyilvánosan megbuktathassák, s ezzel a korszakuk véget érjen.

kep_2021-05-11_183012.pngA The Boys sorozat a szuperhős koncepciót teljesen a feje tetejére állította, a bálványokból csinált ellenséget, terroristákat. Az Invincible pedig megmutatja, hogy a szuperhős életforma nem pont úgy zajlik, mint a hagyományos a jó mindig győz és a gonosz elnyeri méltó büntetését típusú képregényekben.

Amikor a címszereplő, Mark Grayson felfedezi az erejét, azt gondolná a néző, hogy révbe ért, az élete már sínen van, hiszen ő Nolan Grayson, azaz Omni-Man fia, aki a legerősebb szuperhős a világon. Nem elég, hogy többször is szinte agyonverik, megtudja, hogy az apja egy igazi seggfej tirannus. Az animáció szembemegy a bevett szokásokkal, miszerint egy hős csak akkor lehet gonosz, ha valaki manipulálja, megfenyegeti, átmosták az agyát stb. Valamilyen mondvacsinált indokkal, de mindig feloldozást nyer a hős, csak nem ebben a sorozatban, ahol a saját apád is szinte halálra ver téged. Ez pedig bizonyosan fájhat, hiszen ő a legnagyobb hatalommal bíró köpenyes, aki  mellett még Hazafi is eltörpülhet.

kep_2021-05-12_110920.pngÉszrevettétek, hogy az Invincible logó részről részre véresebb lesz? Tudjátok miért? Mark Grayson hősnevéről van szó, ami magyarul annyit tesz, Legyőzhetetlen. A készítők ezzel a kis aprósággal is érzékeltették a nézőkkel, hogy egyre véresebb lesz az évad és  Graysont egyáltalán nem is olyan nehéz legyőzni. Tagadhatatlan, hogy a The Boysban is rengeteg vér folyik és kevés sorozat nyit egyből olyan véres jelenettel, mint amit az első évadban láthattunk amikor X-pressz átrohan Hughie barátnőjén, jóllehet az Invincible sorozatban valószínűleg  több vér folyik, mint Tarantino összes filmjében együtt. Melyik hihetőbb? A Bosszúállók vagy az Igazság Ligájának a tagjai csak karcolásokkal, zúzódásokkal és felszakadt szájjal távoznak a csaták helyszínéről még akkor is, amikor náluk erősebbekkel csapnak össze? Tekintsünk most el a produkciók korhatáros különbségeitől. Igen, Tony Stark valóban kifeküdt, mikor kettő szuperkatona elgyepálta, ennek ellenére az Invincible az ami reálisabban mutatja meg hogy mi lesz akkor, ha olyan emberek harcolnak egymással, akik emberfeletti erővel rendelkeznek.

kep_2021-05-11_184020.png

A  Hetek "szuperhősei” többet foglalkoznak azzal, hogy mennyit érnek jelenleg a piacon, mennyire népszerűek az emberek között, mintsem ártatlan életek megmentésével. A The Boys sorozat ékes példája annak, miszerint nem minden hős visel köpenyt és milyen káros hatása lehet annak, ha hamis bálványokat imádunk. Az Invincible pedig egy olyan szuperhősről szól, akinek az élete egy végtelen trauma, mert nem tud mindenkit megmenteni és az apja sem nevezhetne az év szuperhős apukája díjra. Az Amazon Prime okosan választotta meg hogyan szeretné meglovagolni a szuperhős őrületet. A folytonos erőszak és trágár beszéd mellett mindkét alkotás tartalmaz olyan megindító jeleneteket ami a tömegekhez/nek szól. A szuperhős filmeket és sorozatokat többnyire kikapcsolódás céljából nézzük, de az Amazon sokkal mélyebbre nyúlt és úgy közelíti meg ezeket a történeteket, hogy minél realisztikusabb legyen, közelebb érezzük őket a saját világunkhoz. Elnézve a két sorozatot, talán nem is lenne annyira jó ötlet, hogy ilyen nagyhatalmú, magukat istennek képzelő emberek éljenek köztünk.

Az Invincible rajongóknak jó hír lehet, hogy az Amazon egyből a 2. és a 3. évadot is berendelte, ami nagy szó, hiszen többnyire egyik streaming szolgáltató sem mer egyből több új évadot ígérni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geekworldexplained.blog.hu/api/trackback/id/tr5616539486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása