MCU: Kik ők és mire képesek az Örökkévalók?

2021. május 27. 15:57 - Geek World Explained

A Marvel a 4. fázisban egy vadonatúj és érdekes csapatot mutat be a Marvel Moziverzumban. Íme minden, amit  érdemes róluk tudni.kep_2021-05-25_153919.png

A Marvel egyik kevésbé ismert csapatát Jack Kirby alkotta meg és 1976-ban debütált. A képregényekben az Égiek vagy celestiaiak a kozmoszt járva genetikai kísérleteket hajtottak végre az útjukba kerülő bolygók lakóin. Nagyjából egymillió évvel ezelőtt érkeztek meg a Földre, kiválasztottak egy felegyenesedett majmot kísérletek céljából. Ebből a közös ősből származnak a Deviánsok és az Örökkévalók. Utóbbi istenszerű lények a Földön elrejtőzve éltek és védték az embereket a Deviánsok pusztításától. Az Örökkévalók sejtjei kozmikus energiát tartalmaznak, és testük minden egyes molekulája felett állandó mentális kontrollt tartanak fenn. Gyakorlatilag halhatatlanok, és ha testük molekulái szét is szóródnának még ennek ellenére is visszatérhetnek. Minden Örökkévaló rendelkezik emberfeletti erővel, telepátiával, repüléssel, teleportálással, illúziókeltéssel, a szerves és szervetlen anyagok átalakításával, valamint a testükből különböző energiaformák, köztük erő, hő, fény és egyéb elektromágneses sugárzás előállításával. Vannak olyan Örökkévalók, akik az erejüknek egy bizonyos aspektusára specializálódnak, és növelik egy bizonyos képességüket azáltal, hogy csökkentik vagy teljesen lemondanak más adottságaikról.

Az MCU hivatalos szinopszisa szerint az Örökkévalók egy idegen faj és az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy az eredettörténeten nem módosítottak. Az előzetesben látható, hogy a Homo immortalis faj képviselői az emberek között élnek és azt a hírt is megerősítették már, hogy a Deviánsok is csatlakoznak ehhez az univerzumhoz (na meg az Égiek közül Eson már a Galaxis Őrzői első részében tiszteletét tette a Gyűjtő meséjében). Jack Kirby története több százezer évet ölel fel és számos ősi, bibliai történetben is fontos szerepük van, ilyen a babiloni történetszál ami az előzetesben is feltűnik. Na de ki kicsoda?

Ajakkep_2021-05-26_163720.png

Ajak, a nagy harcos lesz a filmben az Örökkévalók vezetője és az ő bölcsessége segíti a csapatot a szülőbolygójukra való megérkezésük óta, hogy megvédjék az embereket a Deviánsoktól. Rendelkezik a többi Örökkévaló erejével és ő az egyetlen aki tud a teremtőikkel, az Égiekkel kommunikálni. E képesség miatt Ajak nélkülözhetetlen a csapat számára, mivel az Égiek rendszeresen ellátogatnak a Földre, hogy ítéletet mondjanak felette. A babiloni Deviáns VS Örökkévalók összecsapása után Dél-Amerikában telepedett le és felvette az inkák Tecumotzin és az aztékok Quetzalcoatl isteneinek a személyazonosságát. Az élőszereplős Ajak képes az emberek és a többi Örökkévaló gyógyítására. Ajak a képregényekben férfi, ő egyike azon keveseknek, kiknek megváltoztatták a nemét az adaptáció során és Salma Hayek fogja életre kelteni.

Ikariskep_2021-05-25_155612.png

Ikaris egyike a legerősebb Örökkévalóknak, akit a csoport vezetőjének is megtettek és Első Örökkévalóként vezette a többieket. Több, mint 20.000 évvel ezelőtt született, előző neve nem ismert. Az általa választott Ikaris név mögött egy tragikus történet bújik meg. Az ókori Görögországban fia született egy halandó nőtől, de a gyerek sajnos nem örökölte apja képességeit. Ikaris Makkari és Phastos segítségével szárnyakat készített a fiúnak, hogy együtt tudjanak repülni, ám mielőtt megtanította volna hogyan kell használni évekre elszólította a kötelesség. A fia az apja segítségére indult, de túl magasra repült és az oxigénhiány miatt elájult, a nap sugarai leégették a szárnyait és az óceánba zuhant. Ikaris ezt követően vette fel fia nevét, hogy az emléke évszázadokon át fennmaradjon. Ahelyett, hogy egyetlen képességre koncentrálna Ikaris egyformán fejlesztette őket, és az érzékei révén már fényévnyi távolságból is megérzi az Égiek jelenlétét. A Richard Madden által életre keltett Ikaris a taktikai vezető Ajak mellett.

Sersikep_2021-05-25_162718.png

Sersi a görög Kirké megfelelője, aki egy időben még a Bosszú Angyalainak is segített, s értékes tagja lett a csapatnak. A neve akkor vált ismertté a 616-os Földön, amikor Odüsszeusz és serege kikötött a birodalmában, Aiaié szigetén és disznóvá változtatta a legénységet amiért fenyegetni próbálták őt. Ott volt az ókori Rómában, a Catilina-féle összeesküvésnél, Nero bukásakor, találkozott Attila hun királlyal, segített Merlinnek leleplezni egy szélhámost és még sorolhatnánk. Sersi volt a legempatikusabb Örökkévaló az emberekkel szemben és a világmegmentő teendői mellett, múzeumi kurátorként tevékenykedik, ellenben a képregényekben volt már divattervező, táncos és partiszervező is. Az MCU-ban Ikarosz a szerelme már évszázadok óta, az előzetes alapján össze is házasodtak, azonban már korábban megerősítették, hogy a Fekete Lovaghoz is gyengéd szálak fogják fűzni a nőt. A Kit Harington által megformált Fekete Lovag és Sersi között a képregényekben is bonyoult kapcsolat áll fenn. Sersi mindenkit felülmúl, ha az anyagok átformálásáról van szó, kénye-kedve szerint alakíthatja bárki és bármi molekuláit. Gemma Chan másodjára tűnik fel a Marvel Moziverzumban, korábban Minn-Ervaként szerepelt a Marvel Kapitányban.

Thena

kep_2021-05-25_162837.pngThena, mint második generációs Örökkévaló Zuras, a földi Örökkévalók vezetőjének a lánya. Eredetileg Azurának hívták az apja, Zuras után, de a görög istenekkel kötött szövetség után ő lett Athéné képviselője. Az évek során, a görögök már nem csak úgy tekintettek az Örökkévalókra, mint a görög istenek képviselőire, őket tartották isteneiknek. Így esett meg, hogy Athén városát nem Athénéről nevezték el, hanem az Örökkévaló Thenának próbáltak tisztelegni ezzel. Ez a kavarodás háborút eredményezett istenek és Örökkévalók között, de még aznap csírájában elfojtották és azóta is békében élnek. A jól képzett harcosnő viselte Ikaris előtt az Első Örökkévaló címet, amelyet akkor veszített el, mikor beleszeretett a Kro nevet viselő deviáns hadúrba. Kro és Thena már a trailerben is látott Babilonban kezdte meg ellentmondásos románcukat, de csak a vietnámi háború idején teljesedett ki szerelmük mikor is Thena életet adott ikreinek. Kro jelenléte a filmben szintén megerősítést nyert. Filmbeli szerepe nem tiszta, az előzetesben együtt látható a többi Örökkévalóval, viszont a korábban bejelentett hírek szerint Thenát száműzik köreikből és Gilgamessel él együtt messze a többiektől. Ez a páros korábban még nem volt együtt. Képességeit illetően a kozmikus energiamanipulásához ért és a filmben ezt felhasználva Angelina Jolie legújabb szerepében bármilyen fegyvert képes létrehozni. Kedvenc fegyvere az arany lándzsa, de nagy szakértőnek számít fegyverek terén, jóformán évszázadokon át képezte magát.

Fun fact: na vajon ki Thena unokatestvére? Thena apjának, Zurasnak volt egy testvére, A'Lars, akinek fia született Sui-Santól. A gyermek neve pedig Thanos. Az őrült titán maga is az Örökkévalók faj alá tartozik, azonban deviáns szindrómával született, azaz olyan külső jegyekkel rendelkezik, mint amivel a Devinások.

Makkari

kep_2021-05-25_163042.pngAz Égi Futóbajnok gyorsabb, mint a mutáns Higanyszál. Lemondott többek között a repülésről, molekuláris manipulációról és energia kivetítő képességéről, hogy növelhesse a gyorsaságát. Makkarit gyakran összetévesztették a görög Hermész istennel, főként a trójai háború során. Sersivel való kapcsolata gyakran elterelte gondolatait a feladatairól és a többiekkel ellentétben volt, hogy álnéven, de beleavatkozott az emberek életébe. A Marvel új filmjében Makkari nemét is megváltoztatták és a színésznő, Lauren Ridloff fogja alakítani az univerzum leggyorsabb nőjét. A kozmikus erejét arra használja majd, hogy bolygókat kutasson fel az Örökkévalók számára, és mivel süket nem érinti őt a hangrobbanás sem, ami a szupergyors, kozmikus futását kíséri.

Kingo Sunen

kep_2021-05-25_163513.pngKingo Sunen a másik Örökkévaló Sersi mellett, aki összefogott a Bosszú Angyalaival, habár hivatalosan nem csatlakozott az Angyalokhoz. Jack Kirby Örökkévaló szamurája, a nagy kardforgató akciófilmsztárrá avanzsálta magát és hiába rendelkezik ugyanazokkal a képességekkel, mint a többiek, az erejét nem használj a harcok során. Chloé Zhao filmjében Kingo képes lesz a kezéből energialövedékeket kilőni és a japán akcióhősből bollywoodi sztár lett. Kumail Nanjiani szerepe szerint beleszeret a hírnévbe és a bollywoodi sztárok életét éli vígan, míg a társainak szüksége nem lesz a segítségére a Deviánsok ellen.

 Phastos

A nem mindennapi mérnök és feltaláló amit csak el tud képzelni azt is meg is valósítja. Phastos készíti a többi Örökkévaló fegyverét, aki ennek ellenére magát pacifistának vallja és még a Deviánsokkal való háborút is ellenezte. Természetesen neki is van egy görög "megfelelője", Héphaisztosz, akivel rendszeresen összekeverték az ókori Görögországban. Phastos a kozmikus energia manipulálása terén hihetetlen szaktekintélyre tett szert és ez a képessége még a társaihoz képest is erőteljesebb. Hiába rendelkezik mindegyik Örökkévaló ezzel az erővel, Phastos tapasztaltabban  használja ezt távolsági fegyverként melynek sugarai erősebbek és veszélyesebbek is. Brian Tyree Henry által megformált Phastos lesz a Marvel első nyíltan meleg szereplője, aki évszázadok során segítette az árnyékból az emberiség technológiai fejlődését.

 

 Gilgames

kep_2021-05-25_163708.pngGilgamest más néven is ismerhetik az olvasók, ő volt az Elfeledett, aki kezdetben nem volt tisztában azzal, hogy ki is ő, ezért valódi eredete és neve rejtély. Kr. e. 3000 körül lett Gilgames, Uruk királyaként az örök élet után kutakodott, mit sem sejtve arról, hogy ő maga egy Örökkévaló. Miután valódi természetére fény derült Zuras elzárta őt, mert túl sokszor avatkozott be az emberek ügyeibe. Az Égiekre támadó Deviánsok megállítását követően, az Égiek rajta keresztül üzentek a többi Örökkévalónak és újra szabadon járhatott az emberek között. Fizikailag ő a legerősebb és állóképessége révén napokig bírja a strapát. Sersihez hasonlóan ő is csatlakozott az Angyalokhoz. A filmbeli Gilgamesnek a tettei legendásak, ugyanakkor képes kivetíteni egy külső vázat kozmikus energiából. Ma Dong-Seok vagy más néven Don Lee  karakterét egy ponton száműzik a csapatból és Thenával fog letelepedni.

Spritekep_2021-05-26_142010.png

Sprite az egyik legfiatalabb Örökkévaló. Nem csak a külseje, de a mentalitása is gyermeki és emiatt gyakran kívülállónak érzi magát. Sprite mondhatni Loki finomított verziója a csínytevések terén. Folyton megtréfálja az embereket és az Örökkévalókat az illúzióival. Anyagformáló képessége erősebb, mint a többieké, de közel sem olyan ügyes, mint Sersi. Egy nap arra használta az Egyesült Elme (az Égiek legnagyszerűbb ajándéka az Örökkévalóknak, melynek nincs neme, egyik fajhoz sem tartozik és fényből, elméből na meg tiszta energiából áll, amelyet akarat és intelligencia vezérel) erejét, hogy mindegyik Örökkévaló emberré változzon, végre ő is felnőtt korba léphessen, mert már belefáradt abba, hogy évszázadok óta gyerekként kezelik. A tettei miatt Zuras, Thena apja megölte a fiút. Az Örökkévalók pusztulása majd feltámadása után Sprite nőneműként reinkarnálódott, ám bűnei miatt rabságban volt és nem emlékezett az elmúlt néhány 100 évre. Lia McHugh fogja alakítani a 12 éves lányt, aki élethű illúziókkal fogja elkápráztatni a közönséget.

Druig

A csoport erkölcsileg legmegkérdőjelezhetőbb tagja Druig, Ikaris hataloméhes unokatestvére. Ahogy a többieknek, úgy Druignak is megvan a maga különleges képessége. Senki sem tudja úgy uralni a telepatikus képességeit, ahogy ő. KGB ügynökként élvezettel kínozta és manipulálta az embereket, sőt telepatikus úton bármire rákényszeríthei őket. Habár nem értenek egyet, Druig erős szövetségesnek bizonyul a Deviánsokkal szemben. A Marvel Moziverzumbeli szerepe szerint Druig azért szakad el a társaitól, mert nem támogatta az Örökkévalók hozzáállását az emberek irányába. Barry Keoghan fogja alakítani a zord Örökkévalót, akiről nehéz eldönteni, hogy barát vagy ellenség.

Az MCU 25. szuperhős filmjét 2021. november 5-én fogják bemutatni a mozik Chloé Zhao rendezésében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://geekworldexplained.blog.hu/api/trackback/id/tr3816571554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása